«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Έρχεται πλήθος δράσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
The Jennettes
26 Μαΐου 2020
Το καλοκαίρι της πανδημίας αναμένεται να είναι πλούσιο στον τομέα του Πολιτισμού, καθώς από τις 18 Ιουλίου επιστρέφει δυναμικά ένα πλήθος πρωτότυπων δράσεων μέσα από έναν νέο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
Όπως ανακοίνωσε η κα Λίνα Μενδώνη, για τις πολυαναμενόμενες δράσεις, το 91% των ανθρώπων που θα εργαστούν για αυτές θα προέρχονται από την ελεύθερη αγορά που έχει πληγεί έντονα. Η πρεμιέρα του νέου θεσμού θα γίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 18 Ιουλίου.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου και θα είναι συνολικά 55 παραγωγές, σε 261 παρουσιάσεις, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και 38 περιφερειακές ενότητες.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως ο νέος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα καθιερωθεί, καθώς μάλιστα από 1η Οκτώβρη ως και το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει μια ειδική πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών προτάσεων, τις οποίες θα κρίνει μια επταμελής επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.
Η υπουργός Πολιτισμού, έχοντας κοντά της τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γιώργο Διδασκάλου και την κα. Άννα Παναγιωταρέα και σε συνδέσεις τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων πολιτισμού, αναφέρθηκε σε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που στόχο έχει την ενδυνάμωση της τέχνης μέσα στο καλοκαίρι και τις συνθήκες, που διαμόρφωσε η πανδημία.
Η πρεμιέρα της Λυρικής θα φέρει στην Ελλάδα την συγκλονιστική διεθνούς φήμης Γεωργιανή μεσόφωνο, Ανίτα Ρατσβελισβίλι ενώ όλες οι δράσεις είναι δωρεάν, και οι θεατές θα πληρώνουν μόνο το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία. Τον λόγο στη συνέχεια, πήραν ξεχωριστά οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου, κ. Δημήτρης Λιγνάδης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Γιώργος Κουμεντάκης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκος Κολοβός, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κ. Γιάννης Βακαρέλης.
Αναλυτικά οι δράσεις, όπως ανακοινώθηκαν από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές
Το Εθνικό Θέατρο, παράλληλα με τις παραστάσεις Πέρσες και Λυσιστράτη που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προγραμματίζει τρεις δράσεις που ανοίγουν νέους πυλώνες για το ελληνικό θέατρο. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης θα παρουσιαστεί στα αγγλικά το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού (σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσου και Ρένας Κυπριώτη, Νατάσα Τριανταφύλλη), μια δράση που ονομάζεται «Αθηναίων Πολιτεία» και περιλαμβάνει κείμενα που δείχνουν πώς οδηγηθήκαμε στη Δημοκρατία μέχρι και τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (κείμενα Θουκυδίδη, Πλουτάρχου κ.α.. σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Βασίλη Παπαβασιλείου). Η τρίτη πρωτότυπη δράση, αφορά ένα παρθένο κεφάλαιο με κείμενα ξένων περιηγητών σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη. Την προσεχή Πέμπτη, ο κ. Λιγνάδης θα κάνει ειδική συνάντηση για να ενημερώσει εκτενώς για τις δράσεις, τις παραστάσεις της Επιδαύρου και τις προκλήσεις του Εθνικού Θεάτρου εν μέσω πανδημίας.
H Eθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζει ένα εξίσου σημαντικό πλήθος δράσεων. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κουμεντάκη, θα γίνουν τέσσερα ρεσιτάλ ως αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη σε 12 αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στις 29 Ιουλίου που είναι τα γενέθλιά του θα γίνει μια μεγάλη συναυλία στο Θησείο. Επίσης θα γίνει ένα μικρό αφιέρωμα στην οπερέτα και στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη που κλείνουν 70 χρόνια από τον θάνατό του, με την παρουσίαση του «Χαλιμά» και του "Θέλω να δω τον πάπα". Ο σπουδαίος διεθνής μας, Δημήτρης Πλατανιάς θα δώσει ένα ρεσιτάλ στην Καλαμάτα, ενώ πρωταγωνιστές της Λυρικής θα τραγουδήσουν σε γκαλά με όπερες από έργα του λυρικού ρεπερτορίου με τη συμμετοχή των χορωδιών της Λυρικής.
Η Ρένη Πιττακή θα διαβάσει το «Ημερολόγιο Αθέατου Εγκλεισμού» που έγραψε ο Γιώργος Βέλτσος εν μέσω πανδημίας, ενώ η Λυρική σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα προβάλλει στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και στο Τατόι την ταινία, «Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, στο Ολύμπιον το Λύκειο Ελληνίδων θα παρουσιάσει ζευγάρια χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές. Δύο δράσεις μάλιστα, θα γίνουν με το Θέατρο Τέχνης και 3 παραγωγές (15 παραστάσεις) με το Ίδρυμα Κακογιάννης. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα μεταξύ άλλων, θα δοθεί στο μπαλέτο της Λυρικής που θα λάβει χώρα σε αρχαιολογικούς χώρους. Οι Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Πορτόλου και Γιάννης Νικολαϊδης, Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφούν για αυτό το εκπληκτικό και πρωτότυπο θέαμα.
Το Μέγαρο Μουσικής με τη νέα του καλλιτεχνική διεύθυνση, θα παρουσιάσει συνολικά 20 συναυλίες, όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Βακαρέλλης. Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ που έχει δημιουργήσει ο κορυφαίος μας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς θα τραγουδήσει στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Σούνιο και στην Καστροπολιτεία του Μυστρά ακαπέλα πολυφωνικά έργα του 20ου και 21ου αιώνα. Η Καμεράτα σε σύμπραξη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσει τη Μήδεια του Georg Benda, στο Θέατρο των Δελφών και στο Σούνιο.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι η ανερχόμενη τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Κώστα Γιαννίδη, ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Γιώργος Εμμ. Λαζαρίδης θα ερμηνεύσει το γνωστό έργο του Modest Mussorgsky «Εικόνες από μια Έκθεση».
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο του Δίου, στην Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και το Κάστρο του Πλαταμώνα. Ο Στέφανος Κορκολής (πιάνο) με τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) και τους Κωστή Πυρένη (κιθάρα) και Βασίλη Δεφίγγο (σαξόφωνο, φλάουτο) θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα των κορυφαίων ποιητών μας Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη & Οδ. Ελύτη σε δύο μαγικές βραδιές στο Κάστρο της Άρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και το Κάστρο της Κυλλήνης θα φιλοξενήσουν τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σ’ έναν διπλό ρόλο ερμηνεύτριας κι αφηγήτριας των σημαντικότερων ποιητών μας. Η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου το “Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα” σε κείμενα του Χριστόφορου Χριστοφή θα παρουσιαστεί σε νέα σκηνική απόδοση Ρωμαϊκή Αγορά και στην Μονή Δαφνίου. Στον υποβλητικό χώρο της Μονής Δαφνίου και στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου θα γίνουν παραστάσεις νέων καλλιτεχνών. Τέλος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει έργα των Ν. Σκαλκώτα, Μότσαρτ κ.α. στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Τέλος, το ΜOMus αναμένεται να ενεργοποιήσει τους αρχαιολογικούς χώρους μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών βίντεο έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus, σύμφωνα με την κα. Συραγώ Τσιάρα. Ειδικότερα, προγραμματίζεται ένας κύκλος τεσσάρων δράσεων στις 23 και 30 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Cryptoporticus) και στο Επταπύργιο. Αναμφίβολα, το λεγόμενο "καλοκαίρι της πανδημίας" αναμένεται να είναι πλούσιο σε πολιτιστικές δραστηριότητες, επαναφέροντας το ενδιαφέρον των θεατών για τα πολιτιστικά δρώμενα.