UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι πιο εύκολοι τρόποι για να σώσουμε τον πλανήτη


The Jennettes

5 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι πιο εύκολοι τρόποι για να σώσουμε τον πλανήτη

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον πλανήτη, ο οποίος μας φιλοξενεί. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μας φιλοξενεί γιατί μόνο τότε, θα καταλάβουμε ότι δεν έχουμε δικαιώμα να βλάπτουμε το περιβάλλον. Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο από το 1972, η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η μέρα για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και την εμπνευσμένη δράση για την προστασία του περιβάλλοντός μας.

Από τότε που ξεκίνησε το 1974, η εκδήλωση αυτή έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οργανώνεται γύρω από ένα θέμα που αφορά το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το θέμα για το 2020 είναι: «Ώρα για την Φύση». Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

«Επείγουσα και υπαρξιακή», χαρακτηρίζεται η αγωνία των ανθρώπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στις εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνια, αλλά και φυσικά στην παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, «καταδεικνύουν την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων και των ιστών της ζωής, μέσα στην οποία υπάρχουν».

https://youtube.com/watch?v=TZlExdZ_Se4

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης δεν έχει ανάγκη εμάς, αλλά εμείς έχουμε ανάγκη εκείνον. Και για την ακρίβεια, όπως σημείωσε πολύ εύστοχα ο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση». Σήμερα λοιπόν, είναι η ώρα της φύσης και γι' αυτό «πρέπει να θέσουμε τη φύση εκεί που ανήκει».

Όπως περιγράφει ο γενικός γραμματέας, ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αλλάξει πορεία και προτρέπει να «αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε», να «υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, βιώσιμα γεωργικά και επιχειρησιακά πρότυπα», να «προστατέψουμε τα εναπομείναντα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση», να «δεσμευτούμε για ένα πράσινο και ανθεκτικό μέλλον».

Ένα ηχηρό μήνυμα από την άλλη πλευρά, στέλνει η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων, «Η χώρα μας οφείλει να συμμετάσχει ενεργά σ’ αυτή τη μετάβαση. Η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η αξιοποίηση των αποβλήτων, η ανακύκλωση, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται με την ικανότητά μας να προστατεύσουμε το μοναδικό φυσικό μας περιβάλλον και να διασώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».


Ήρθε η στιγμή να προστατεύσουμε το περιβάλλον για το καλό όλων μας και είναι σημαντικό να καταλάβουμε, σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες πως: «Βλάπτουμε τον φυσικό κόσμο και αυτό γίνεται εις βάρος μας. Η υποβάθμιση των οικοτόπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας επιταχύνονται. Η διατάραξη του κλίματος επιδεινώνεται. Οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι υπερκαταιγίδες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές. Οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξύνονται, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα των κοραλλιών.Τώρα, ένας νέος κορωνοϊός μαίνεται, υπονομεύοντας την υγεία και τα προς το ζην».

Είναι η ώρα της φύσης λοιπόν, και καλούμαστε όλοι να ακούσουμε τις ανάγκες της!