Οι μακρινές ρίζες της παιδικής εργασίας, που είναι πραγματικότητα πολλών παιδιών μέχρι σήμερα
Έλενα Κρητικού
12 Ιουνίου 2020
Μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση ενός παιδιού που αναγκάζεται να δουλέψει από πολύ μικρό;
Αν δεν μπορείτε καθόλου να δημιουργήσετε μία τέτοια εικόνα στο μυαλό σας, η απάντηση είναι πως κανένα παιδί δεν θα έπρεπε... Όχι μόνο να δημιουργεί, αλλά και να την κάνει πράξη. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Μέχρι σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.
Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να προκαλέσει άνοδο της παιδικής εργασίας για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, με εκατομμύρια επιπλέον παιδιά να αναγκάζονται να εργαστούν, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ. Με αφορμή τη μέρα, ανατρέξαμε σε ένα παλαιότερο video από τη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδικά δικαιώματα, "Terre des Hommes", που μας μεταφέρει σε μια άγνωστη καθημερινότητα, αποτελώντας ωστόσο, κομμάτι της ζωής πολλών παιδιών σήμερα.
Το βίντεο τοποθετεί τον θεατή ως παρατηρητή της ζωής ενός κοριτσιού που ζει σε συνθήκες δουλείας στην Κένυα. Το 12χρονο κορίτσι κάνει όλες τις οικιακές δουλειές ως εσώκλειστη σε σπίτι, μεγαλώνει ένα μωρό, πλένει τα ρούχα της οικογένειας, γίνεται αποδέκτης ξυλοδαρμών, ενώ κατά την επιστροφή του άνδρα στο σπίτι, πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η ιδέα των δημιουργών του βίντεο προήλθε από την ανάγκη, ο κόσμος να αντιληφθεί την καθημερινότητα όλων αυτών των παιδιών έστω, με τη βοήθεια της νέας 3-D τεχνολογίας. Η υπόθεση της μικρής Amany συγκλονίζει και δεν είναι η μόνη που καταγράφεται στον σύγχρονο κόσμο. .
Παιδική εργασία... Ένα φαινόμενο αιώνων
Η παιδική εργασία είναι ένα φαινόμενο που έχει μακρινές ρίζες. Η μεγάλη της έκρηξη γίνεται κατά τον 19ο αιώνα και τη βιομηχανική επανάσταση όπου τα παιδιά καταλήγουν να εργάζονται 12 με 16 ώρες την ημέρα, με πενιχρούς μισθούς και χωρίς ούτε μια μέρα ξεκούρασης. Οι 12 με 16 ώρες δουλειάς, είναι ωστόσο πραγματικότητα και για κάποια παιδιά που ζουν σήμερα σε χώρες, όπως η Κένυα.
Γυρίζοντας ξανά πίσω στον 19ο αιώνα, κατά τον πρώτο καιρό της βιομηχανικής επανάστασης οι οικογένειες προσλαμβάνονταν ως ενιαίες μονάδες από τους βιομηχάνους, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο το φαινόμενο της παιδικής βιομηχανικής εργασίας. Σύντομα, η ίδια αρχίζει να χαρακτηρίζεται ως αντιπαραγωγική και ιδιαίτερα σκληρή για τα παιδιά. Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας απασχόλησε έντονα τη διεθνή κοινότητα από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Από τότε μέχρι σήμερα, δυστυχώς σε κάποιες χώρες του κόσμου παρατηρείται ακόμη αρκετά έντονα το φαινόμενο, που θα έπρεπε να αποτελεί οριστικό παρελθόν. Ακολουθεί το βίντεο με πρωταγωνίστρια τη μικρή Amany ως αφύπνιση συνειδήσεων.