Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Louise Brown. Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ' όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Είναι αλήθεια ότι πολλές γυναίκες έχουν ξεπεράσει τη στειρότητα μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά η ηλικία παραμένει ο πιο αποφασιστικός παράγοντας. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι η γυναίκα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να έχει μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς αυτό να αποτελεί αυθεντία. Οι εμπειρογνώμονες γονιμότητας επισημαίνουν ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να είναι καλά πληροφορημένες και να ελέγχουν τη γονιμότητά τους εκ των προτέρων, παράλληλα με τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο (πχ. τεστ Παπανικολάου).
Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.
Παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.