UPDATE #NOW

Η ιδιόχειρη κοινή επιστολή των Vincent van Gogh και Gaugain με αναφορές στον έρωτα επί πληρωμή, πωλήθηκε σε δημοπρασία


The Jennettes

18 Ιουνίου 2020

Η ιδιόχειρη κοινή επιστολή των Vincent van Gogh και Gaugain με αναφορές στον έρωτα επί πληρωμή, πωλήθηκε σε δημοπρασία

Μία επιστολή που έγραψαν από κοινού οι διάσημοι ζωγράφοι Vincent van Gogh και Paul Gauguin, στην οποία περιέγραφαν τις επισκέψεις τους σε οίκους ανοχής και συζητούσαν για το μέλλον της τέχνης, πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι έναντι 210,600 ευρώ.

Το Ίδρυμα Vincent van Gogh υποστηρίζει πως η επιστολή αυτή αποτελεί το πιο σημαντικό έγγραφο του ζωγράφου που διαθέτει οποιοδήποτε άλλο μουσείο, καθώς έχει γραφεί «με τέσσερα χέρια» μαζί με τον Gauguin. Η επιστολή, που γράφηκε μία εβδομάδα αφότου ο Γάλλος Gauguin έφθασε στην κατοικία του Ολλανδού Van Gogh στην Arl, ενημερώνει τον Bernar για τις συζητήσεις που είχαν για την τέχνη και την προσωπική τους δουλειά.

«Ιδού τώρα κάτι που θα σε ενδιαφέρει — κάναμε κάποιες περιηγήσεις στους οίκους ανοχής και μάλλον είναι πιθανόν ότι τελικά θα πηγαίνουμε εκεί συχνά για να δουλεύουμε», τονίζουν στην επιστολή τους. «Αυτή τη στιγμή, ο Gaugain εργάζεται πάνω σε έναν καμβά από το ίδιο βραδινό καφέ που κι εγώ έχω ζωγραφίσει, αλλά με φιγούρες που τις είδε στους οίκους ανοχής. Τα πάντα υπόσχονται πως θα βγει ένα πανέμορφο πράγμα», επισημαίνεται στο κείμενο.

«Ο καλλιτεχνικός τους διάλογος ήταν ασταμάτητος εκείνες τις ημέρες και συνεχιζόταν και μέσα στους οίκους ανοχής και σε αυτήν την ίδια την επιστολή», προσθέτει το Ίδρυμα, τονίζοντας πως το περιεχόμενό της «δίνει μία οραματική εικόνα για την καλλιτεχνική τους συνεργασία και για το μέλλον της τέχνης». Στην επιστολή, ο Van Gogh περιγράφει τον Gaugain ως «ένα άσπιλο δημιούργημα με τα ένστικτα ενός άγριου θηρίου. Με τον Gaugain, το αίμα και το σεξ έχουν το προβάδισμα έναντι της φιλοδοξίας».