UPDATE #NOW

Όλα όσα μπορούν να μας διδάξουν τα προφυλακτικά για τις μάσκες και πώς αυτά συνδέονται, σύμφωνα με τους ειδικούς


10 Ιουλίου 2020

Όλα όσα μπορούν να μας διδάξουν τα προφυλακτικά για τις μάσκες και πώς αυτά συνδέονται, σύμφωνα με τους ειδικούς

Συζητάμε για τον coronavirus εδώ και μήνες. Τόσο για την ίδια την πανδημία όσο και για την αντίδραση του κοινού σε αυτή, που πιθανότατα εξέπληξε πολλούς. Μάλιστα, πιο έντονη έγινε η διαμάχη για τη μάσκα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε "πραγματικά" γιατί οι άνθρωποι αρνούνταν να φορέσουν μάσκες προσώπου, καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λέει ότι μας προστατεύουν από αναπνευστικά σταγονίδια που εξαπλώνουν ιούς.

Η κατανόηση της νοοτροπίας "χωρίς μάσκα" προήλθε από μια εκπληκτική πηγή: Έναν σεξολόγο, ο οποίος τόλμησε να συγκρίνει τις μάσκες με τα προφυλακτικά. «Αν θέλετε να μάθετε πώς να συμμορφώνονται οι άνθρωποι με τη χρήση μάσκας προσώπου, ρωτήστε έναν #σεξολόγο - δεν είναι το πρώτο μας ροντέο για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι πρέπει να φορούν ένα φράγμα για προστασία από έναν θανατηφόρο ιό», έγραψε η Jill McDevitt, PhD, εκπαιδεύτρια σεξουαλικότητας σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Τον Απρίλιο, οι New York Times έθεσαν την ερώτηση: "Είναι οι μάσκες προσώπου τα νέα προφυλακτικά - πανταχού παρόντα, μερικές φορές fashionable, ενώ θα προωθούνται με ανακοινώσεις δημόσιας υπηρεσίας; Πρέπει να είναι". Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ατόμων που θα παραδεχτούν ότι αρνούνται να φορέσουν μάσκα αυτή τη στιγμή. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν πολλά άτομα που παραδέχονται ότι δεν τους αρέσουν τα προφυλακτικά και μάλιστα αποφεύγουν να τα φορούν. Παλαιότερα, ήταν ένα κοινό αστείο μεταξύ φίλων, «Το Plan Β μου είναι το Plan Α μου».

Επόμενο είναι να αναρωτηθεί κανείς αν οι άνθρωποι δεν φορούν μάσκες για τους ίδιους λόγους που δεν φορούν προφυλακτικά. Τουλάχιστον, μία μελέτη διαπίστωσε ότι η «αρσενική ιδεολογία» συσχετίστηκε με τη «συμπεριφορά σεξουαλικού κινδύνου», όπως η αποφυγή των προφυλακτικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η ιδεολογία συνδέεται με μερικά χαρακτηριστικά: status, αντι-θηλυκότητα και σκληρότητα, όπως αναφέρει το The Scientific American. Η έρευνα σχετικά με το τι κάνει τους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες είναι πιο λεπτή, φυσικά, αλλά μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στα μέσα Απριλίου, διαπίστωσε ότι περισσότερες γυναίκες φορούσαν μάσκες πιο συχνά από τους άνδρες.

H McDevitt παραδέχεται: «Η σύγκριση με τα προφυλακτικά δεν είναι τέλεια, αλλά η ελπίδα μου είναι ότι μπορεί τουλάχιστον να παρέχει ένα πλαίσιο σκέψης για μάσκες". Σημειώνει επίσης, ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό, τι μάθαμε από τέσσερις δεκαετίες έρευνας προφυλακτικών για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να φορούν μάσκες. Μάλιστα, η ίδια πρότεινε τα παρακάτω βήματα, για να ξεκινήσετε.

Φορέστε τη δική σας μάσκα

Μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό βήμα, αλλά οι ενέργειές σας έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα από ό, τι μπορεί να συνειδητοποιήσετε. Η McDevitt θυμάται να βρίσκεται σε μια μεγάλη oυρά στο τοπικό ταχυδρομείο της στην αρχή της πανδημίας. "Κάθε άτομο φορούσε μάσκα - [τότε] ένας άντρας μπήκε χωρίς να φορά. Μετά από λίγο είπε στο άτομο που στάθηκε στην ουρά πίσω του, Μπορείτε να κρατήσετε τη θέση μου; Θα τρέξω στο αυτοκίνητο για να πάρω μάσκα. Δεν θέλω να είμαι ο μοναδικός που δεν φορά". Και έτσι γίνεται νόρμα. Η πινακίδα στην πόρτα του ταχυδρομικού γραφείου με την ένδειξη ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ δεν τον έκανε για να το κάνει. Το να θέλει να ταιριάξει με τον «κανόνα» είναι αυτό που τον ώθησε». Το ίδιο ισχύει και για τα προφυλακτικά: Όσο περισσότερο τα φοράς, θεωρείται ο κανόνας, τόσο περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν.

Ενσυναίσθηση και εκπαίδευση

Το να πιέζεις τους ανθρώπους για συμμόρφωση δεν λειτουργεί, λέει η McDevitt. «Το να προκαλέσεις ενοχές και ντροπή σε ένα ατομο που δεν φοράει μάσκα, είναι μια τακτική που θα αποτύχει». Προσπαθήστε να καταλάβετε από πού προέρχονται και, στη συνέχεια, επισημάνετε τα λάθη στην οπτική τους. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο McDevitt αντιμετώπισε κάποιον που είπε ότι δεν μπορούσε να φορέσει μάσκα επειδή έχει άσθμα. Το αντίστοιχο πρόβλημα με το προφυλακτικό; Η αλλεργία στο λατέξ; Έχετε δοκιμάσει τις εκδοχές από λεπτό δέρμα αρνιού ή πολυουρεθάνη;

Θετική ενίσχυση

Δώστε στους ανθρώπους πολλούς λόγους να συνεχίσουν να φορούν τις μάσκες τους. Μπορείτε να επισημάνετε το διασκεδαστικό μοτίβο ή το όμορφο χρώμα. Μπορείτε επίσης να ευχαριστήσετε ένα άτομο που βοήθησε στην προστασία άλλων από τα αναπνευστικά σταγονίδια.

Προσβασιμότητα

Έχετε επιπλέον μάσκες για να τις μοιραστείτε σε περίπτωση που κάποιος ξεχάσει τη δική του. Ακριβώς, όπως θα συνέβαινε, αν ο σύντροφός σας τύχαινε να μην έχει προφυλακτικό και θα χαιρόταν που έχετε εσείς, το ίδιο συμβαίνει και με την μάσκα.