Κομήτης NEOWISE: Το σπάνιο φαινόμενο που είναι ορατό από την Ελλάδα και θα περάσει ξανά μετά από χιλιετίες

The Jennettes
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Ένα σπάνιο θέαμα θα μας προσφέρει ο έναστρος ουρανός καθώς ο κομήτης NEOWISE διέρχεται από την «γειτονιά» της Γης. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος κομήτης θα είναι ορατός και από την Ελλάδα, στα βορειοανατολικά, περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του ηλίου. Ο κομήτης περνάει «μπροστά» από τον αστερισμό του Ηνίοχου και η φαινόμενη λαμπρότητά του τον κάνει ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Στις 30-31 Ιουλίου θα περάσει μπροστά από το αστρικό σμήνος της «Κόμης της Βερενίκης.

Σύμφωνα με μετρήσεις Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων, το φαινόμενο μέγεθός του πιθανώς να είναι αρκετά φωτεινό για να τον κάνει ορατό διά γυμνού οφθαλμού και από τη χώρα μας. Σήμερα, ο κομήτης βρίσκεται στον αστερισμό του Ηνίοχου και σε λίγες ημέρες θα είναι πιο εύκολο να τον δει κανείς περίπου στις 5:30 στον βορειοανατολικό ουρανό και πριν δυναμώσει το λυκαυγές.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος τον Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, θα είναι έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στον σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωϊνό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

https://instagram.com/p/CCY2uNin9d3/?utm_source=