UPDATE #NOW

75 χρόνια από την καταστροφή της Χιροσίμα, που ζωντάνεψε μέσα από την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό


Έλενα Κρητικού

6 Αυγούστου 2020

75 χρόνια από την καταστροφή της Χιροσίμα, που ζωντάνεψε μέσα από την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό

Στις 4 Αυγούστου του 2020 σημειώνεται μία «τεράστια καταστροφή» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό ύστερα από ισχυρές εκρήξεις σε λιμενική περιοχή της πόλης με πολλά θύματα και τραυματίες. Σαν σήμερα, στις 6 Αυγούστου του 1945 γίνεται ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα ενώ στις 9 Αυγούστου βομβαρδίζεται μία ακόμη ιαπωνική πόλη, το Ναγκασάκι. Πολλοί ήταν εκείνοι που παρομοίασαν τον όλεθρο στη Βηρυτό με την ανυπολόγιστη καταστροφή στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και μίλησαν για την αμέσως επόμενη ισχυρότερη έκρηξη που σημειώθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, ξεσπώντας σε κλάματα μπροστά στην κάμερα, χαρακτήρισε την έκρηξη ως «εθνική καταστροφή», παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο Αμπούντ δήλωσε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο». 

Το χρονικό της έκρηξης που στιγμάτισε τη Βηρυτό

Η τρομερή έκρηξη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου συνέβη εκεί όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά. Μάλιστα, είχε προηγηθεί μία μικρότερης ισχύος, και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

https://instagram.com/p/CDfVjfgnBMa/

Πιθανόν η έκρηξη οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου επί 6 χρόνια.Οι μαρτυρίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα, συγκλονίζουν μαζί με την παρακάτω: «Ηταν πραγματική φρίκη, σαν ατομική βόμβα». Μάλιστα, επιστήμονες, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, σημείωσαν ότι η έκρηξη είχε ισχύ περίπου τριών χιλιάδων τόνων ΤΝΤ, δηλαδή, σχεδόν το ένα πέμπτο της ισχύος της ατομικής βόμβας «Little Boy» που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρκετοί μάρτυρες παραλλήλισαν το τραγικό συμβάν με σκηνές, που θύμισαν εικόνες της Αποκάλυψης. Αυτό που έζησαν, μπόρεσαν να το περιγράψουν σαν σεισμό ή σαν μια θερμοπυρηνική έκρηξη, κατά την οποία ανατινάχθηκαν στρατιωτικές εκρηκτικές ύλες. Πολλοί άρχισαν να αναπτύσσουν θεωρίες σχετικά με το τι προκάλεσε την έκρηξη, που ακούστηκε μέχρι την Κύπρο. Σύμφωνα με έναν μηχανικό που βρισκόταν στην περιοχή, «Μόνο τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Είτε κάτι ανατινάχθηκε μόνο του στο λιμάνι, ή αποτέλεσε στόχο». 

75 χρόνια από τους βομβαρδισμούς που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα

Πριν από 75 χρόνια στις 6 και τις 9 Αυγούστου, στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι εκτυλίσσονται σκηνές, που από πολλούς παρομοιάστηκαν με αυτές που ζει ο κόσμος αυτές τις ημέρες στη Βηρυτό. Οι τρεις καταστροφές αν και έχουν μεγάλη χρονολογική διαφορά, σημειώνονται βάσει τραγικής ειρωνείας, πολύ κοντά αν προσέξει κανείς τις ημέρες που συνέβησαν. Ο κόσμος, αν και εξαντλημένος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καλείται να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξαπολύουν την πρώτη επίθεση με ατομικά-πυρηνικά όπλα. Στόχος τους, δύο πόλεις στην Ιαπωνία. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Χιλιάδες Ιάπωνες θυσιάστηκαν ως αντίποινα έπειτα από τον κατακερματισμό του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ. 

https://instagram.com/p/CDbNuoToiKY

Η ατομική βόμβα, με την οποία οι Αμερικανοί έπληξαν τη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, δεν είχε δοκιμαστεί. Κανείς δεν γνώριζε την ισχύ της με αποτέλεσμα μια ολόκληρη πόλη να αφανιστεί. Στις 8:15 το πρωί, απελευθερώθηκε συγκεκριμένα πάνω από την πόλη, η βόμβα ουρανίου, που είχε την κωδική ονομασία "Little Boy". 45 δευτερόλεπτα αργότερα, η βόμβα εξερράγη 600 μέτρα πάνω από τη Χιροσίμα. Μία φωτεινή λάμψη τύφλωσε το πλήρωμα του βομβαρδιστικού και κατόπιν σχηματίστηκε πάνω από το σημείο της έκρηξης ένα κόκκινο νεφέλωμα σε σχήμα μανιταριού.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν ακαριαία τη ζωή τους ενώ όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν, είχαν να αντιμετωπίσουν φρικτούς πόνους και παραμορφώσεις από την ακτινοβολία της ραδιενέργειας. Υπολογίζεται ότι την ώρα της έκρηξης, σκοτώθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι ενώ πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή παρουσίασαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας της ραδιενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία μία και μόνη βόμβα δεν προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι ΗΠΑ έριξαν τη δεύτερη πυρηνική βόμβα στο Ναγκασάκι. Αυτή τη φορά, η βόμβα ήταν άλλου τύπου και χρησιμοποιούσε ως σχάσιμο υλικό το πλουτώνιο. Αυτή είχε λάβει το προσωνύμιο "Fatman" απο το εργαστήριο κατασκευής της. Η έκρηξη ήταν ακόμη σφοδρότερη από την προηγούμενη ενώ οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν. 

https://instagram.com/p/B4sUIoiAb9k/

Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων που πέθαναν ακαριαία από τη ρίψη των βομβών υπολογίζεται σε περίπου 70.000 στη Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Ωστόσο, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας τους επόμενους τέσσερις μήνες αύξησαν τον αριθμό των νεκρών σε 90.000-166.000 στη Χιροσίμα και 80.000 στο Ναγκασάκι. Μέχρι το 1950, ο απολογισμός των θυμάτων είχε φτάσει τα 200.000 θύματα.

Η σημερινή καταστροφή στη Βηρυτό θυμίζει τις τραγικές σκηνές στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ωστόσο ευχόμαστε, αν και είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων να παραμείνει στους 135, όπως έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής. Είναι τραγικό μία έκρηξη, που προκλήθηκε όπως τουλάχιστον αναφέρεται, από αποθηκευμένο επί 6 χρόνια νιτρικό αμμώνιο, να λαμβάνει τις φονικές διαστάσεις και την τεράστια έκταση της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας, θυμίζοντας εμπόλεμη ζώνη... Το πιο τραγικό όμως, όλων είναι οι στιγμές που έζησαν όσοι χάθηκαν, αλλά και όσοι επιβίωσαν και έμειναν πίσω να θρηνούν ανάμεσα στα συντρίμμια...

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia