UPDATE #NOW

Βηρυτός: Το χρονικό της φονικής έκρηξης που θύμισε τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι


The Jennettes

5 Αυγούστου 2020

Βηρυτός: Το χρονικό της φονικής έκρηξης που θύμισε τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις, που προκάλεσαν «τεράστια καταστροφή» και ακούστηκαν μέχρι την Κύπρο. Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται στους 100 τουλάχιστον νεκρούς μέχρι στιγμής και στους 4000 τραυματίες.

https://instagram.com/p/CDfVjfgnBMa/

Τις επόμενες ώρες, ο αριθμός των θυμάτων αλλά και των τραυματιών αναμένεται να έχει αυξηθεί δραματικά καθώς τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ήταν σαν να έγινε σεισμός 4,5 Ρίχτερ ενώ μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως η τρομερή έκρηξη συνέβη εκεί όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου. Μάλιστα, είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό. Όπως δηλώνει πάντως, πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας, πιθανόν η έκρηξη οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου επί 6 χρόνια.

Ο Λίβανος κήρυξε εθνικό πένθος ενώ η ανυπολόγιστη καταστροφή συνέβη σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, χαρακτήρισε την έκρηξη ως«εθνική καταστροφή», παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο Αμπούντ δήλωσε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Diab: «Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης». Αξίζει να σημειωθεί ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που χρησιμοποιείται ωστόσο, και για την κατασκευή βομβών.

Την ίδια στιγμή, η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας είναι μεγάλη απέναντι στη μεγάλη καταστροφή. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λίβανο μετά τις τραγικές ανθρώπινες απώλειες από τις δυνατές εκρήξεις στην πρωτεύουσα Βηρυττό.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δημοσίευσε στο Twitter το συλλυπητήριο μήνυμα της χώρας και δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε βοήθεια προς τον Λίβανο: «Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη».

Η Βρετανία και η Γαλλία είναι επίσης στις χώρες που είναι έτοιμες να στείλουν τη βοήθεια τους στη Βηρυτό. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Borris Johnson, «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους», και «στους Βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων»

Η κυβέρνηση της Γαλλίας από την άλλη, θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron μέσω Twitter.

Δείτε Live τις εξελίξεις μετά τη φονική έκρηξη:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: instagram/ sarinebabi