UPDATE #NOW

Νέα έρευνα: Οι άνθρωποι είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των θηλαστικών τα τελευταία χρόνια


The Jennettes

6 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα έρευνα: Οι άνθρωποι είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των θηλαστικών τα τελευταία χρόνια

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των θηλαστικών τις τελευταίες δεκαετίες. 

Οι επιστήμονες συνέταξαν και μελέτησαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων απολιθωμάτων, το οποίο παρείχε στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα των πρόσφατων εξαφανίσεων. Οι προσομοιώσεις προβλέπουν μεγάλες αυξήσεις στα ποσοστά εξαφάνισης έως το 2100, με βάση την τρέχουσα κατάσταση απειλής των ειδών.

https://instagram.com/p/CEexbssoRXK/

Σύμφωνα με αυτά τα μοντέλα, οι εξαφανίσεις που έχουν συμβεί τους τελευταίους αιώνες αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, σε σύγκριση με τις επικείμενες εξαφανίσεις των επόμενων δεκαετιών.

«Η ανακατασκευή των παρελθόντων επιπτώσεών μας στη βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε γιατί ορισμένα είδη και οικοσυστήματα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στις ανθρώπινες δραστηριότητες - κάτι που ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές δράσεις διατήρησης για την καταπολέμηση της εξαφάνισης», δήλωσε ο καθηγητής Samuel Turvey του ZSL (Zoological Society of Λονδίνο).

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι τουλάχιστον 550 είδη θα ακολουθήσουν τα βήματα του μαμούθ και του σμιλόδοντα, ένα αιλουροειδές που ανήκε στην οικογένεια των μαχαιρόδοντων. Με κάθε «χαμένο είδος» χάνουμε μέρος της φυσικής ιστορίας της Γης, λένε. Ωστόσο εκτιμούν πως παρά αυτές τις «ζοφερές» προβλέψεις, μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες είδη εντείνοντας τις προσπάθειες διατήρησης.