UPDATE #NOW

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή: Η ιστορική απόφαση με χιλιάδες κόσμου στους δρόμους


The Jennettes

7 Οκτωβρίου 2020

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή: Η ιστορική απόφαση με χιλιάδες κόσμου στους δρόμους

Μια από τις μακροβιότερες δίκες στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, έφτασε σήμερα στο τέλος της. Η απόφαση βγήκε και το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Μια δίκη από τις λίγες που αφορούν κοινοβουλευτικό κόμμα με την κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, στην οποία καταδικάστηκαν Γερμανοί Ναζί για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν.

Η απόφαση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Μαρία Λεπενιώτη αφορά 68 κατηγορουμένους - όταν ξεκίνησε η δίκη στις 20 Απριλίου του 2015, οι κατηγορούμενοι ήταν 69, αλλά ένας εξ αυτών, ο Αντώνης Μπολέτης, απεβίωσε στην πορεία.

Μία από τις κατηγορίες είναι πως η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση - 18 βουλευτές της, συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Μιχαλολιάκου και Ηλία Κασιδιάρη, και δύο πυρηνάρχες του κόμματος, κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μία κατηγορία που φέρει ποινή από πέντε μέχρι 15 χρόνια, ενώ 45 άτομα κατηγορήθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Παρόλα αυτά, κάποιοι από αυτούς κατηγορούνται και για άλλα κακουργήματα. Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος ως φυσικός αυτουργός στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ενώ 15 άτομα κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια σε ανθρωποκτονία στην ίδια υπόθεση.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013. Έναν χρόνο πριν, η Χρυσή Αυγή είχε εκλεγεί στη Βουλή με σχεδόν 7% της ψήφου. Πέντε μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012, μια ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Αναστάσιο Πανταζή, κατηγορείται πως στις τρεις τα ξημερώματα επιτέθηκε στο σπίτι Αιγυπτίων αλιεργατών, διαλύοντας το κεφάλι ενός εξ αυτών και αδειάζοντας έναν ολόκληρο πυροσβεστήρα μες στο σπίτι.

Η Μάγδα Φύσσα δεν θα μπορούσε να μην είναι σήμερα παρούσα στην ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε με την στάση της η μητέρα του Παύλου Φύσσα έδειξε τι σημαίνει αξιοπρέπεια, τι σημαίνει δύναμη, τι σημαίνει πόνος, τι σημαίνει λεβεντιά.

Το πρόσωπό της σημάδεψε επί πεντέμισι χρόνια την δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του μοναχογιού της, Παύλου.

Κάτι που δεν είδαμε από εκείνους που είναι στην θέση των κατηγορουμένων. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα μόνο για να απολογηθεί. Και τότε, η μόνιμη επωδός των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν πως η δίωξή τους ήταν πολιτική.