UPDATE #NOW

Το Νόμπελ Χημείας 2020 απονεμήθηκε σε 2 γυναίκες επιστήμονες- Το σημαντικό μήνυμα πίσω από τη νίκη τους


The Jennettes

7 Οκτωβρίου 2020

Το Νόμπελ Χημείας 2020 απονεμήθηκε σε 2 γυναίκες επιστήμονες- Το σημαντικό μήνυμα πίσω από τη νίκη τους

Oι νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ συνεχίζουν να ανακοινώνονται κάθε μέρα κι έτσι σήμερα, πριν από λίγο ανακοινώθηκαν οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Χημείας. 

Με το σημερινό βραβείο τιμήθηκαν δύο γυναίκες επιστήμονες για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος. Η Γαλλίδα Emmanuelle Charpentier και η Αμερικανίδα Jennifer A. Doudna μοιράστηκαν το ιδιαίτερο βραβείο, καθώς διερεύνησαν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βακτηρίου Streptococcus, ανακαλύπτοντας ένα μοριακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ακριβή τομή σε γενετικό υλικό, καθιστώντας δυνατή την εύκολη αλλαγή του κώδικα ζωής, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ακαδημία.

https://instagram.com/p/CGCbb8tg7BB/

Όπως δήλωσε η Charpentier σε Συνέντευξη Τύπου, "Εύχομαι αυτή η διάκριση να μεταφέρει ένα θετικό μήνυμα ειδικά, στα νεαρά κορίτσια που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι των Επιστημών, και να δείξουν στον κόσμο ότι και οι γυναίκες μπορούν να ξεχωρίσουν σε αυτό τον χώρο με ένα βραβείο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως οι γυναίκες στην επιστήμη μπορούν να επηρεάσουν την ανθρωπότητα μέσα από τις έρευνές τους". 

https://instagram.com/p/CGCg-0EAlhc/

Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 111 Νόμπελ Χημείας, από το 1901 ενώ οκτώ χρονιές δεν έχει δοθεί το βραβείο, εξαιτίας των δύο παγκοσμίων πολέμων. Yπενθυμίζεται ότι τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη, και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1895 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ nobelprize_org