Νέα έρευνα: Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή δεν έρχονται σε επαφή με τα «καλά βακτήρια» του κόλπου της μητέρας τους
The Jennettes
19 Οκτωβρίου 2020
Τόσο η εγκυμοσύνη όσο και ο τοκετός αποτελούν φυσικά και πολύ σημαντικά βιολογικά και συναισθηματικά συμβάντα στη ζωή του ζευγαριού, γι' αυτό και πρέπει να τυγχάνουν των καλύτερων συνθηκών διαχείρισης από όλους τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως μόνο το 10% των γυναικών φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με απόλυτα φυσικό τρόπο.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών και η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως η πλειονότητα των νέων μαμάδων έχουν στο ιστορικό τους μια αναίτια καισαρική, στην οποία μπορεί να οδήγησαν μια σειρά από αναίτιες παρεμβάσεις ή μια πολύ αρνητική εμπειρία τοκετού.
Όμως, τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά έχουν μικρότερη πιθανότητα για αναπνευστικά προβλήματα. Οι συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό και το πέρασμα του μωρού από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας προετοιμάζουν τους πνεύμονες να υποδεχτούν τον αέρα. Ενώ, τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας από τα μωρά που γεννήθηκαν κολπικά στην ίδια ηλικία κύησης.
Επίσης, νέα έρευνα δείχνει ότι τα νεογνά που θα γεννηθούν κολπικά, καθώς περνούν από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας τους, θα έρθουν σε επαφή με τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου της μητέρας τους, τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια αποικίζουν το δέρμα και το έντερο των νεογνών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.