UPDATE #NOW

Maia Sandu: Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία στην ιστορία της Μολδαβίας


The Jennettes

16 Νοεμβρίου 2020

Maia Sandu: Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία στην ιστορία της Μολδαβίας

Μια ιστορική ημέρα ξημέρωσε στη Μολδαβία καθώς λίγες ώρες πριν, εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. Η πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της αντιπολίτευσης μέχρι χθες, Maia Sandu είναι η γυναίκα που πρόκειται να αναλάβει για πρώτη φορά τα ηνία της προεδρίας στην ιστορία της Μολδαβίας, καταλαμβάνοντας το 56% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας. 

Η 48χρονη πρώην πρωθυπουργός υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα αγωνιστεί προκειμένου να νικήσει τη διαφθορά, υπονοώντας τις ύποπτες δοσοληψίες που σημειώθηκαν κατά την τετραετή θητεία του απερχόμενου φιλορώσου προέδρου, Igor Dodon. O ίδιος μάλιστα, συγκέντρωσε μόλις το 43% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές. Η επόμενη προεκλογική υπόσχεση της Maia Sandu είναι πως θα φροντίσει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεμίζοντας με αισιοδοξία και ελπίδα τον λαό.

Μάλιστα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας προτείνει τη στενότερη σχέση με την ΕΕ μέχρι η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η Sandu υπήρξε πρωθυπουργός για μερικούς μήνες στη θητεία του Dodon αλλά απομακρύνθηκε από το αξίωμα μετά από ψήφο δυσπιστίας του κοινοβουλίου. Η Sandu αναμένεται, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, να "προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις" και να "υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία". 

Την 1η Νοεμβρίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η Sandu συγκέντρωσε το 36,1 των ψήφων, ενώ ο Dodon μόλις το 32,6%. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Μολδαβίας εργάστηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα στη χώρα της και στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, υπήρξε Υπουργός Παιδείας προτού αναλάβει την πρωθυπουργία και όπως φαίνεται, αναμένεται να διαγράψει μια λαμπρή πολιτική διαδρομή με σπουδαία επιτεύγματα και σημαντικές εξελίξεις. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikimedia Commons