UPDATE #NOW

Ανήλικες νύφες και ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: Το Σουδάν τερματίζει τις πρακτικές που παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών


The Jennettes

28 Νοεμβρίου 2020

Ανήλικες νύφες και ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: Το Σουδάν τερματίζει τις πρακτικές που παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών

Μέχρι σήμερα, το να γίνεσαι ανήλικη νύφη και πρωταγωνίστρια ενός παιδικού γάμου ήταν η αρχή όχι ενός συμβολικά "κακού" παραμυθιού, αλλά η αρχή, η μέση και το τέλος μιας πραγματικότητας που βιώνουν πολλά κορίτσια και γυναίκες σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπως στο Σουδάν. Σήμερα ωστόσο, οι Αρχές της χώρας κάνουν μια σημαντική πρόοδο, προστατεύοντας τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

Έπειτα από αστυνομική εντολή, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων πως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι παράνομος, έπειτα από τον σχετικό νόμο που εγκρίθηκε πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με τον οποίο οι παραβάτες κινδυνεύουν με έως τρία χρόνια φυλάκισης. "Τέλος" μπαίνει και στους παιδικούς γάμους, αφού αυτή την εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τους γάμους ανηλίκων, υιοθετώντας όλα τα άρθρα του αφρικανικού χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, που τέθηκε σε ισχύ το 1999.

Μέχρι σήμερα, η χώρα της Αφρικής δήλωνε άρνηση να και αντιστεκόταν να συμμορφωθεί και να υπακούσει στις εκκλήσεις για απαγόρευση του γάμου πριν την ηλικία των 18 ετών παρόλο που στήριζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη λήξη των παιδικών γάμων. Περίπου το ένα τρίτο των κοριτσιών στο Σουδάν μάλιστα, έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 87% των γυναικών στο Σουδάν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους συνήθως, από τα 5 έως τα 14 τους έτη. 

Στη Νότια Ασία, στην Υποσαχάρια Αφρική, στη Μέση Ανατολή, οι ανήλικες νύφες είναι ένα αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο εδώ και αρκετά χρόνια. Πολλά αφρικανικά κράτη έχουν προσπαθήσει να επιβάλουν ως κατώτατο όριο ηλικίας, τα 16 ή τα 18 έτη. Πολλά κορίτσια ωστόσο, προχωρούν σε γάμο από μικρή ηλικία, ενώ δεν είναι σπάνιο να παντρεύονται από τη γέννησή τους, πηγαίνοντας στο σπίτι του γαμπρού από την ηλικία των 7 ετών.

Η φτώχεια είναι ένας από τους λόγους που δικαιολογούν έναν πρόωρο γάμο. Η παιδική αθωότητα χάνεται με βίαιο τρόπο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλές ανήλικες νύφες 8-12 ετών, πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου τους, αφού το σώμα δεν είναι ώριμο για να αντέξει την σεξουαλική επαφή. 

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που είναι ακόμα έφηβες ή παιδιά, παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας, τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος γέννησης και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο, με υψηλό τον κίνδυνο του υποσιτισμού. Ο γάμος σε παιδική ηλικία, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, δεν επιλύει, αλλά διαιωνίζει τη φτώχεια, διακόπτει την πρόοδο και απειλεί τη σταθερότητα μίας χώρας.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr