UPDATE #NOW

«Έφυγε» από τη ζωή η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς, Εσθήρ Κοέν


The Jennettes

2 Δεκεμβρίου 2020

«Έφυγε» από τη ζωή η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς, Εσθήρ Κοέν

Η Εσθήρ Κοέν, στην ηλικία των 96 χρονών, έφυγε από τη ζωή. Ήταν η γηραιότερη Ελληνίδα που επέζησε από τα κολαστήρια του Άουσβιτς.

Η Κοέν δοκιμάστηκε σκληρά. Ο αριθμός του στρατοπέδου ήταν χαραγμένος στο αριστερό της χέρι «και την ψυχή της». Τελευταία φορά είδε την οικογένειά της στις πύλες του κολαστηρίου αυτού. Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη του Άουσβιτς. Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.

Η εικόνα, στην οποία ο πρώτος πολίτης της Γερμανίας ασπάζεται ένα από τα θύματα του Ολοκαυτώματος ζητώντας για λογαριασμό της χώρας του επισήμως συγγνώμη για τα-πολλά- εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Ελλάδα, έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα γερμανικά ΜΜΕ να την αναδεικνύουν προκαλώντας αίσθηση στους συμπατριώτες τους.