UPDATE #NOW

4+1 μαθήματα ζωής μετά από 365 ημέρες συμβίωσης με το 2020


Έλενα Κρητικού

31 Δεκεμβρίου 2020

4+1 μαθήματα ζωής μετά από 365 ημέρες συμβίωσης με το 2020

Μου φαίνεται σχεδόν απίστευτο ότι φτάσαμε να διανύουμε την 365η ημέρα αυτού του χρόνου που έθεσε στη ζωή μας πρωτόγνωρες προκλήσεις, βάζοντας τη σε νέα τροχιά. Η πρώτη ημέρα του 2021 δεν θα μας βρει σχεδόν σε κανέναν τομέα, τους ίδιους με χθες, γιατί η χρονιά που φεύγει, εισέβαλε στη ζωή μας για να φέρει σε σύγκρουση τον ίδιο μας τον εαυτό και να μας δώσει μερικά μαθήματα ζωής που μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο από ποτέ το ευμετάβολο της ανθρώπινης φύσης. 

 Η ζωή σε fast forward... στο "pause"

Πριν την πανδημία, είχαμε μάθει να κινούμαστε καθημερινά σε fast forward με αποτέλεσμα όλα να γίνονται σχεδόν αυτοματοποιημένα. Γρήγορες, βιαστικές κινήσεις για να προλάβουμε να τα κάνουμε όλα με μια κάποια τελειότητα αντικαταστάθηκαν από ένα συνεχόμενο pause που "πάγωσε" κυριολεκτικά τους καθημερινούς μας ρυθμούς. Κάποιοι από εμάς κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να κρατήσουμε τη ζωή μας σε κίνηση, κάποιοι άλλοι βυθιστήκαμε στη νέα κανονικότητα ενώ υπήρξαν και μερικοί που προσπάθησαν να βρουν την ισορροπία μεταξύ του fast forward και του rewind, σχοινοβατώντας ανάμεσα στο pause και το συνεχόμενο play.

H μοναξιά ως το πιο απίθανο σενάριο

Όσο κι αν φοβηθήκαμε ότι το lockdown θα μονιμοποιούσε την απομόνωση στη ζωή μας, τελικά μάθαμε πως ποτέ δεν θα μείνουμε μόνοι μας ακόμη και αν ο εγκλεισμός μας στο σπίτι, υπήρξε αναγκαίο κακό. Ακόμη και στις πιο σκοτεινές και γκρίζες ημέρες της ζωής μας, έστω κι ένας άνθρωπος θα είναι πάντα εκεί κοντά μας. Η οικογένεια, οι καλύτεροι μας φίλοι ή εκείνο το άτομο που προσπάθησε αμέτρητες φορές, μέσω του Zoom να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Το 2020 ήταν μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις περισσότερο, όπως και την έννοια της συντροφικότητας που μπήκε στο μικροσκόπιο. 

Κάθε μικρή επιβίωση... και μια μεγάλη νίκη

Εάν τα καταφέρατε μέσα στο 2020, πρέπει να νιώθετε απεριόριστη ευγνωμοσύνη και να βλέπετε την κάθε ημέρα σαν γιορτή. Κάθε μικρή επιβίωση είναι και μια μεγάλη νίκη γι' αυτό γιορτάστε ακόμη και για εκείνον τον μικρό άθλο που καταφέρατε να κάνετε για πρώτη φορά... Για εκείνη τη συνταγή που ολοκληρώσατε με επιτυχία ακριβώς επειδή είχατε περισσότερο χρόνο να περιεργαστείτε τα υλικά και τις ποσότητες, για εκείνο το τεράστιο βιβλίο που διαβάσατε μετά από χρόνια επιμονής, αλλά και για εκείνο το μικρό δώρο που αποφασίσατε να κάνετε για πρώτη φορά στον εαυτό σας. 

«Από τα αντίθετα γεννιέται η ωραιότερη αρμονία»

Αυτό που υποστήριζε ο Ηράκλειτος, το νιώσαμε περισσότερο από ποτέ μέσα στο 2020. Τα αντίθετα της ζωής κατάφεραν, όχι μόνο να συνυπάρξουν μέσα στη χρονιά που σε λίγες ώρες μας αποχαιρετά, αλλά και να γεννήσουν την ωραιότερη αρμονία μέσα από τη μεγαλύτερη σύγκρουση. Όλες εκείνες τις φορές που αισθανθήκαμε έντονη ανυπομονησία για να απεγκλωβιστούμε από αυτό που μας συμβαίνει, οπλιστήκαμε με τη μεγαλύτερη υπομονή για να βρούμε διέξοδο, και μέσα από τον αόρατο εχθρό απέναντί μας ανακαλύψαμε την πιο ορατή εσωτερική δύναμη για να τον κοιτάξουμε κατάματα και να τον αντιμετωπίσουμε. Όλα τα αντίθετα (συναισθήματα και μη), που εισέβαλαν ορμητικά στη ζωή μας, γέννησαν την αρμονία από τη συνεχή αλλαγή που διέπει ως νόμο το σύμπαν. 

Ο χρόνος μπορεί να μην είναι ποτέ αρκετός για να πούμε όσα όσα θέλουμε

Την πιο "σκληρή" παραδοχή την αφήσαμε για το τέλος, γιατί σχεδόν κανείς μας δεν μπορεί να αποδεχτεί εύκολα το γεγονός πως ίσως να μην προλάβουμε να αποχαιρετήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το είδα να συμβαίνει στον ευρύτερο οικογενειακό μου κύκλο, και είναι ένα από τα πιο βάναυσα μαθήματα που μας έδωσε το 2020. Ο χρόνος δεν είναι δεδομένος και το "εδώ και τώρα" είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να φωνάξουμε δυνατά όλα όσα θέλουμε να πούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα! 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

TAGS