UPDATE #NOW

Βραβεία Emmy: Σαν σήμερα το 1949 πραγματοποιείται η πρώτη λαμπερή τελετή


Εύα Κονδύλη

25 Ιανουαρίου 2021

Βραβεία Emmy: Σαν σήμερα το 1949 πραγματοποιείται η πρώτη λαμπερή τελετή

Η πρώτη βραδιά τελετής βραβείων Emmy στην ιστορία έγινε πριν 72 χρόνια, στις 25 Ιανουαρίου 1949 και ημέρα Τρίτη, σημειώνοντας έτσι την αρχή μιας παράδοσης που κρατάει μέχρι και σήμερα. 

Τα βραβεία Emmys είναι για την τηλεόραση, ό,τι είναι τα Oscars για τον κινηματογράφο. Τα πρώτα βραβεία Emmy ήρθαν μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών από τον Syd Cassyd στις 14 Νοεμβρίου 1946. Προβλήθηκαν από τον τοπικό σταθμό KTSL, όμως οι τηλεοράσεις σε ιδιωτικά σπίτια στην Αμερική ήταν ακόμα κάτι καινοτόμο, και μόνο περίπου 50.000 σπίτια είχαν μία.

Τα βραβεία πραγματοποιήθηκαν στο Hollywood Athletic Club, ένα ιστορικό κτήριο που υπάρχει ακόμη, του οποίου ένας εκ των συνιδρυτών του ήταν και ο θρυλικός ηθοποιός Charlie Chapin, ενώ το εισιτήριο για την είσοδο κόστιζε μόλις 5 δολάρια, σε αντίθεση των 50 δολαρίων που αξίζει σήμερα. Η παρουσίαση έγινε από τον Walter O'Keefe, που αντικατέστησε τον Rudy Vallée, ενώ πήραν μέρος προγράμματα που είχαν γυριστεί μόνο στην περιοχή του Los Angeles.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν μόλις έξι αγαλματίδια, πράγμα που φαίνεται αδιανόητο, δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας στις κατηγορίες που υπάρχουν σήμερα.

Οι κατηγορίες των βραβείων τότε περιλάμβαναν:

Εξαιρετικής Τηλεοπτικής Προσωπικότητας: Το πρώτο βραβείο που δόθηκε ποτέ ήταν στην 20χρονη εγγαστρίμυθο Shirley Dinsdale και τη μαριονέτα της, Judy Splinters για το The Judy Splinters Show.

Τεχνικό Βραβείο: Στον μηχανικό Charles Mesak της Don Lee Television για την εισαγωγή της τεχνολογίας της  τηλεοπτικής κάμερας.

Καλύτερου Φιλμ Που Φτιάχτηκε Για Την Τηλεόραση: The Necklace.

Βραβείο Σταθμού για την συνολική επιτυχία του: στο KTLA, (ο πρώτος εμπορικός τηλεοπτικός σταθμός δυτικά του ποταμού Mississipi).

Πιο Δημοφιλές Πρόγραμμα Τηλεόρασης: Pantomime Quiz.

Ενώ ένα Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στον Louis McManus για το Πρωτότυπο Σχέδιο του αγαλματιδίου. Αφού απέρριψε 47 σχέδια, ο Cassyd και οι συνάδελφοί του επέλεξαν το πλέον διάσημο αγαλματίδιο που απεικονίζει μια φτερωτή γυναίκα που κρατά ένα άτομο στα εκτεταμένα χέρια της. Ο Louis McManus, χρησιμοποίησε τη σύζυγό του ως μοντέλο, ενώ η φιγούρα αντιπροσωπεύει τη συνεργατική σχέση μεταξύ της τέχνης (της μούσας) και της επιστήμης (το άτομο).

Η εναρκτήρια αυτή ιστορική βραδιά ήταν πολύ σημαντική για τον χώρο της τηλεοπτικής παραγωγής και σήμανε την έναρξη των λαμπερών αυτών τελετών. Εξαίρετοι ηθοποιοί όπως, μεταξύ άλλων, ο Dick Van Dyke και η Julie Andrews, έχουν λάβει ένα αγαλματίδιο Emmy στην καριέρα τους, ενώ η συγκεκριμένη τελετή αποτελεί μία από τις πιο διάσημες βραδιές βραβείων στο Hollywood, σχεδιασμένη για να γιορτάζει τα καλύτερα της τηλεοπτικής βιομηχανίας.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits