Δεν είναι ποτέ αργά να μιλήσεις: Η γυναικεία κακοποίηση μέσα από τις πιο δυνατές φωτογραφίες
The Jennettes
27 Ιανουαρίου 2021
Μετά τη γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη το 1998 και να κατονομάσει ως κακοποιητή της τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και πρώην μέλος της ΝΔ Αριστείδη Αδαμόπουλο, πολλές ήταν οι γυναίκες που ακολούθησαν το παράδειγμά της και βρήκαν τη δύναμη να λύσουν τη σιωπή τους.
Η Σοφία ομολόγησε πως ο θύτης κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, πριν την εκμεταλλευτεί. Η συγκεκριμένη τακτική φαίνεται πως είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του θύτη σχεδόν σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για σεξουαλική, λεκτική, ή ψυχολογική βία. Οι Ελληνίδες που βρήκαν το θάρρος να αφηγηθούν τη δική τους επτασφράγιστη μέχρι σήμερα, αλήθεια, είναι πολλές και ενδυναμώνουν τη συλλογική φωνή πίσω από το κίνημα #MeToo που εναντιώνεται σε κάθε είδους κακοποίηση.
Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις έγιναν από τη Ζέτα Δούκα, η οποία μίλησε ανοιχτά για τη λεκτική και σωματική βία από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό, Γιώργο Κιμούλη. Η φωνή της έλυσε τη σιωπή της ηθοποιού Ευδοκίας Ρουμελιώτη, η οποία μίλησε σήμερα για την παλαιότερη αναφορά της στη συνεργασία για τον Γιώργο Κιμούλη. Όπως αποκάλυψε, ο σκηνοθέτης την κακοποίησε ψυχικά και την έβρισε χυδαία ενώ λίγο νωρίτερα, η Κατερίνα Γερονικολού κατηγόρησε τον ίδιο για εργασιακό εκφοβισμό και απειλές.
Περιγράφοντας τις χειρότερες εμπειρίες στη ζωή τους, αυτές και πολλές ακόμη γυναίκες υψώνουν δημοσίως τη φωνή τους απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας έχει αποδέκτη το γυναικείο φύλο. Το #MeToo έχει πλέον πιο ισχυρή φωνή στην Ελλάδα και αυτό είναι μια καλή αρχή για να δημοσιοποιηθούν όλες οι προσωπικές ιστορίες που έχουν ως αφετηρία τους απειλές και τη βιαιότητα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η βία είναι βία. Όπως και αν ονομάζεται... ψυχολογική, λεκτική, σωματική, δεν παύει να κακοποιεί τις γυναίκες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν ζουν. Η έκταση στο εν λόγω θέμα άρχισε να δίνεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα με αφορμή μεμονωμένες και δυνατές φωνές, αλλά η βία συνεχίζει να απασχολεί κάθε κοινωνία σε οποιαδήποτε μέρος του πλανήτη.
Με αφορμή αυτό το δεδομένο, ανατρέξαμε σε μια σειρά φωτογραφιών, όπου η φωτογράφος Bhargavi Joshi χρησιμοποιεί το μαύρο χρώμα, καταδεικνύοντας όλες τις μορφές παρενόχλησης που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα, η ηλικία ή το status (γι' αυτό τις βλέπουμε όλες ντυμένες και βαμμένες στα λευκά), κάθε γυναίκα παρουσιάζεται ως ένα πιθανό θύμα κάποιου επίδοξου θύτη που θα επιλέξει να ασκήσει οποιαδήποτε μορφή βίας επάνω της, σε μια προσπάθεια να πάρει ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές διαστάσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Δεν είναι ποτέ αργά να μιλήσεις!
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits