UPDATE #NOW

Facebook: 12 ενδιαφέροντα facts για τον «κολοσσό» των κοινωνικών δικτύων που δημιουργήθηκε σαν σήμερα το 2004


The Jennettes

4 Φεβρουαρίου 2021

Facebook: 12 ενδιαφέροντα facts για τον «κολοσσό» των κοινωνικών δικτύων που δημιουργήθηκε σαν σήμερα το 2004

Το Facebook μπήκε στη ζωή μας σαν σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 και πλέον, με σχεδόν 3 δισεκατομμύρια χρήστες απ' όλον τον κόσμο, δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάποιον γνωστό μας, οποιασδήποτε ηλικίας, που να μην έχει δικό του λογαριασμό σε αυτό το δημοφιλές κοινωνικό μέσο.

Το Facebook δημιουργήθηκε αρχικά από τον 19χρονο τότε Mark Zuckerberg και τους συμφοιτητές του από το Harvard, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz και Chris Hughes και έγινε αμέσως επιτυχία. 

17 χρόνια μετά, το Facebook είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες παγκοσμίως, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρατε.

1. Η αρχική ιδέα ονομάστηκε «Facesmash»

Αυτός ο πρώτος ιστότοπος είχε σχεδιαστεί ως ένα παιχνίδι «hot or not», στις 28 Οκτωβρίου 2003, που συγκρίνει τις εικόνες διαφορετικών προπτυχιακών φοιτητών με βάση την ελκυστικότητά τους. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ιδέα του δεν εντυπωσίασε τους διαχειριστές του Harvard. Το έργο του Zuckerberg έκλεισε και απειλήθηκε με αποβολή.

2. Η δεύτερη ιδέα ήταν ένα online ευρετήριο για τους φοιτητές του Harvard

Ονόμασε αυτό το ευρετήριο «Thefacebook.com», όπου όσοι το χρησιμοποιούσαν, μπορούσαν να φτιάξουν έναν λογαριασμό, να βρουν άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου, να βρουν φίλους φίλων και να δουν σε ποια μαθήματα ήταν εγγεγραμμένοι.

3. Κάθε αρχή και δύσκολη

Μόλις δημιουργήθηκε το Facebook, ο Zuckerberg βρέθηκε περιτριγυρισμένος από νομικά προβλήματα. Οι συμφοιτητές του στο Harvard Divya Narendra, Cameron Winklevoss και Tyler Winklevoss τον μήνυσαν για φερόμενη κλοπή της ιδέας τους. Ο αγώνας συνεχίστηκε για τέσσερα χρόνια. Στο τέλος, ο Zuckerberg πλήρωσε το Divya Narendra και τους αδελφούς Winklevoss με 65 εκατομμύρια δολάρια. Τους χορήγησε επίσης κοινές χρήσεις στο Facebook ως μέρος του διακανονισμού.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

4. Το Facebook είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κοινωνικό εργαλείο στον κόσμο

Στην κατάταξη βρίσκεται πίσω από το Google και το Youtube.

5. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το Facebook πιο πολύ από τους άνδρες

Μια έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε ότι το 75% των γυναικών χρησιμοποιούν το Facebook, σε σύγκριση με μόνο το 63% των ανδρών.

6. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Facebook σε όλα τα μέρη του πλανήτη

Εάν βρίσκεστε στην Κίνα, δεν θα έχετε πρόσβαση στο Facebook. Η απαγόρευση ισχύει από το 2009 και απαγορεύει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τον ιστότοπο κοινωνικών μέσων, μαζί με μια σειρά από άλλες πλατφόρμες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως το Google και το Dropbox

7. Το σκάνδαλο με τη χρήση δεδομένων

Το 2018, ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής λόγω κακής χρήσης δεδομένων στο κοινωνικό μέσο. Αντιμετώπισε μηνύσεις και καταγγελίες για το αμφιλεγόμενο σκάνδαλο Cambridge Analytica, το οποίο τον οδήγησε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου.

8.  Τελικά, δεν είναι όλοι χρήστες του Facebook

Η πολιτική διαφήμιση υπήρξε σημαντικό όφελος για την εταιρεία Διαδικτύου. Πρόσφατα, λόγω μιας «πλημμύρας ψευδών πληροφοριών που επιτρέπεται στην πολιτική διαφήμισή της», ο μυθιστοριογράφος βιβλίων τρόμου, Stephen King, εγκατέλειψε το Facebook, ενώ ακόμη δύο διάσημοι στον χώρο της τεχνολογίας δεν έχουν προφίλ στο Facebook: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk και ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak.

9. Ο συνιδρυτής του PayPal, ήταν ο πρώτος μεγάλος επενδυτής που υποστήριξε το Facebook

Ο Peter Thiel, ο κορυφαίος επενδυτής των νέων επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών κεφαλαίων, είδε τις δυνατότητες του ιστότοπου και επένδυσε 500.000 δολάρια στη νέα εταιρεία το 2004. Ο Thiel πούλησε αργότερα το μερίδιό του στην εταιρεία για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YouMırta (@youmrta)

10.  Υπάρχει λόγος πίσω από το χρώμα του

Ο Mark Zuckerberg πάσχει από τύφλωση στο κόκκινο και πράσινο χρώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κύριος χρωματικός συνδυασμός του Facebook είναι μπλε, αλλά και γιατί το μπλε συνδέεται επίσης έντονα με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, δύο έννοιες απαραίτητες για να κάνουν τους ανθρώπους να καταχωρίσουν οικειοθελώς τις προσωπικές τους πληροφορίες.

11. Το πρώτο logo του Facebook ήταν ένας πασίγνωστός ηθοποιός

Ο  Al Pacino ήταν το πρώτο «πρόσωπο» του Facebook. Μια πολύ πρώιμη εικόνα του ιστότοπου εμφάνισε μια κεφαλίδα με το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Η ταυτότητα του άνδρα δεν μπορούσε να φανεί καθαρά, αλλά αργότερα ήρθε στο φως ότι το πρόσωπο ήταν εκείνο του φημισμένου ηθοποιού Al Pacino.

12. Οι baby boomers αγαπούν το Facebook

Η παλαιότερη γενιά εκδηλώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Facebook. Το 2015, το 71% των Αμερικανών εφήβων ήταν στη δημοφιλή πλατφόρμα, ενώ σήμερα, ο αριθμός είναι κάτω από 51%. Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι είναι μέρος της ταχύτερα αναπτυσσόμενης ομάδας στο Facebook. Το 2019, η χρήση των Baby Boomers έφτασε το 60%.

BONUS: Η ιστορία του Mark Zuckenberg και η δημιουργία του Facebook, γυρίστηκε σε ταινία το 2010 «The Social Network», με τους Jesse Eisenberg και Andrew Garfield. Η ταινία απέσπασε πολύ καλές κριτικές και ένα βραβείο Όσκαρ.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

TAGS