#περίκαραντίνας: Τελικά δουλεύετε από το σπίτι ή ζείτε στη δουλειά σας;
Σύρμα Κιουπελόγλου
11 Φεβρουαρίου 2021
Στα τέλη του Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει πρόταση, η οποία θα κατοχυρώνει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ψηφιακή αποσύνδεση μετά το πέρας του ωραρίου τους, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.
Η εργασία από το σπίτι θολώνει τα όρια μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού βίου. Τελικά δουλεύεις από το σπίτι ή ζεις στη δουλειά σου; Αυτό το σύγχρονο πρόβλημα της εποχής του Covid-19 ταλανίζει εκατομμύρια εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.
Η αλήθεια είναι ότι η τηλεργασία ήρθε ως από μηχανής θεός για πολλές εταιρίες και επιχειρήσεις προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εν μέσω lockdown, ενώ δημιούργησε και κάποιες νέες θέσεις εργασίας. Αποτέλεσε όμως ένα έφορο πεδίο για τους εργοδότες και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας διαρκούς παρουσίας και μόνιμης επιφυλακής από πλευράς των εργαζομένων. Emails, κλήσεις, μηνύματα σε μη εργάσιμες ώρες συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και οδηγούν με γοργούς ρυθμούς στην επαγγελματική εξουθένωση.
Σύμφωνα με έρευνα του Eurofound μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η εργασία από το σπίτι έχει αυξηθεί κατά 30%, ενώ οι εργαζόμενοι κάτω από αυτήν την συνθήκη έχουν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να ξεπεράσουν το ανώτατο όριο των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα σε σχέση με αυτούς που δουλεύουν από το γραφείο.
Ποια είναι όμως, τα αποτελέσματα; Άγχος, κατάθλιψη, σύνδρομο burnout, επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Πριν από όλο αυτό ήταν εύκολο να κλείσεις τον υπολογιστή και να αποχωρήσεις από το γραφείο. Το σπίτι ήταν εκεί για να σου προσφέρει έναν ασφαλή χώρο αποσυμπίεσης. Τώρα αν δεν ανήκεις στους τυχερούς που έχουν γραφείο στο σπίτι, το laptop έρχεται μαζί σου στον καναπέ ή το κρεβάτι, καταπατώντας κάθε πιθανό όριο.
Πρόσφατα έγινε viral μια γυναίκα που αποφάσισε να μετατρέψει την σιδερώστρα της σε γραφείο, καθώς οι πιθανοί χώροι εργασίας στο σπίτι της είχαν καταληφθεί από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Κι εδώ ανακύπτει ένα ακόμα θέμα. Η τηλεργασία όταν δεν μένεις μόνος ενέχει τον κίνδυνο να σε αποσπούν συνεχώς τα παιδιά ή τα κατοικίδια, να πέφτει συνέχεια το internet από την υπερφόρτωση του δικτύου, να μην μπορείς να συγκεντρωθείς από την φασαρία ή τις πολλαπλές δράσεις των συγκατοίκων σου και τελικά να μην υπάρχει χώρος ή εξοπλισμός για να δουλέψεις.
Μιλώντας όμως και με φίλους που μένουν μόνοι τους, για την παράταση της καραντίνας, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι το πρώτο πράγμα που μου είπαν είναι πως δεν μπορούν άλλο να δουλεύουν από το σπίτι. Τα πράγματα ούτε τότε είναι καλύτερα, καθώς οι βασικές λειτουργίες περιορίζονται πια σε δύο, στη δουλειά και στον ύπνο. Ποιος μπορεί να ζήσει έτσι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Μάλλον κανείς.
Προς το παρόν μένει στο χέρι μας να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να θέσουμε όρια ώστε να μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην εργασία μας και ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε την προσωπική μας ζωή. Μέχρι τουλάχιστον, να επιστρέψουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα!
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits