UPDATE #NOW

6 παράξενα facts για το χιόνι που ίσως δεν γνωρίζατε


The Jennettes

15 Φεβρουαρίου 2021

6 παράξενα facts για το χιόνι που ίσως δεν γνωρίζατε

Σήμερα χιονίζει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την Αττική να έχει ντυθεί κι αυτή στα λευκά. Πέρα από τις ταλαιπωρίες που μπορεί να προκαλεί αυτό στους κατοίκους, το χιόνι θα φέρνει πάντα μαζί του χαρά. Την χαρά του παιδιού που θέλει να παίξει. Κι αν είστε από τους τυχερούς που βλέπουν τις νιφάδες να πέφτουν από το παράθυρο του σπιτιού σας με μία ζεστή κούπα στο χέρι, είναι η ιδανική στιγμή να διαβάσετε μερικά παράξενα facts γι’ αυτό, που ίσως δεν γνωρίζατε.

Το χιόνι δεν είναι λευκό


Μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό. Όμως όπως ίσως έχετε ξανακούσει τα «λευκά πράγματα» δεν είναι στην πραγματικότητα λευκά, αλλά μάλλον ημιδιαφανή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το χιόνι. Είναι το φως που ανακλάται σε αυτό που το κάνει να φαίνεται λευκό με τις πολλές πλευρές της νιφάδας να διασκορπίζουν το φως σε πολλές κατευθύνσεις, διαχέοντας ολόκληρο το φάσμα των χρωμάτων. Το χιόνι μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μια μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων. Η σκόνη, η ρύπανση ή τα κρυοφιλικά φύκια του γλυκού νερού μπορούν να το χρωματίσουν μαύρο, πορτοκαλί ή μπλε. Ροζ χιόνι ή «χιόνι καρπουζιού», που προκαλείται από φύκια που περιέχουν ασταξανθίνη, μια χημική ουσία παρόμοια με αυτή που βρίσκεται στα καρότα, αναφέρθηκε και στα πρώτα γραπτά του Αριστοτέλη.

jenny.gr

Μάλιστα, ο δημιουργός του επιστημονικού ιστολογίου Compound Interest, Andy Brunning, έχει καταγράψει με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτομέρεια 35 διαφορετικά είδη νιφάδων, συν κάποια ακόμα είδη υετού.


Το χιόνι επηρεάζει τον ήχο


Το πρόσφατα πεσμένο χιόνι απορροφά ηχητικά κύματα, δίνοντας σε όλα μια φαινομενικά σιωπηλή, και ήσυχη ατμόσφαιρα μετά από τη χιονοθύελλα. Αλλά αν το χιόνι λιώσει και παγώσει ξανά, ο πάγος μπορεί να αντανακλά τα ηχητικά κύματα κάνοντας τον ήχο να ταξιδεύει πιο μακριά και πιο καθαρά.

jenny.gr


Υπάρχουν εκατοντάδες λέξεις για το χιόνι


Λέγεται ότι η γλώσσα των Inuit, των Εσκιμώωv της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά, έχει 50 λέξεις για το χιόνι. Το γεγονός αυτό δυσφημίστηκε ως καθαρή κερδοσκοπία και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ως περίπου ακριβές. Ανεξάρτητα από το πόσες λέξεις έχουν στην πραγματικότητα οι Inuit, ωχριούν μπροστά στους Σκωτσέζους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ισχυρίζονται ότι η Σκωτσέζικη γλώσσα έχει 421 όρους που σχετίζονται με τα λευκά πράγματα, όπως το «skelf» (μια μεγάλη νιφάδα χιονιού), «spitters» (μικρές σταγόνες χιονιού οδήγησης) και «unbrak» (η αρχή της τήξης).


Χιόνι στον Άρη


Σύμφωνα με τις επιστημονικές προσομοιώσεις της Nasa (επιβεβαιωμένες από απομακρυσμένα ρομπότ στην επιφάνεια του πλανήτη), κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο τμήμα του Άρη μπορεί να υπάρξουν ξαφνικές, βίαιες χιονοθύελλες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σύννεφα και πάγος κάτω από την επιφάνεια του, οπότε το χιόνι είναι λογικό επόμενο. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ένα σύννεφο νιφάδων διοξειδίου του άνθρακα πάνω από το νότιο πόλο του πλανήτη.

jenny.gr


Οι μαϊμούδες το λατρεύουν


Μην σκεφτείτε για ένα δευτερόλεπτο ότι είμαστε τα μόνα θηλαστικά που απολαμβάνου έναν καλό χιονοπόλεμο. Οι ιαπωνικοί μακάκοι, γνωστοί επίσης ως «πίθηκοι του χιονιού», έχουν παρατηρηθεί να φτιάχνουν μπάλες χιονιού και να παίζουν με αυτές. Οι νεαροί μακάκοι φαίνεται να απολαμβάνουν να κλέβουν ο ένας από τον άλλον χιονόμπαλες, και στη συνέχεια να αγωνίζονται για να τις ανακτήσουν.


Το χιόνι μας ζεσταίνει


Το χιόνι αποτελείται από παγιδευμένο αέρα σε ποσοστό 90 έως 95 τοις εκατό, αυτό σημαίνει ότι είναι ένας υπέροχος μονωτής. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά ζώα σκάβουν βαθιά στο χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να πέσουν σε χειμερία νάρκη. Είναι επίσης ο λόγος που τα ιγκλού, που χρησιμοποιούν μόνο τη θερμότητα του σώματος για να θερμανθούν, μπορεί να είναι έως και 100 βαθμούς πιο ζεστά από ό,τι έξω.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

TAGS