UPDATE #NOW

Το χρονικό της σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη


The Jennettes

21 Φεβρουαρίου 2021

Το χρονικό της σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη

Χθες αργά το απόγευμα ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη, όντας αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Πριν λίγο μετήχθη στην Ευελπίδων από τη ΓΑΔΑ, όπου κρατείτο ήδη από χθες μετά τη σύλληψή του φορώντας χειροπέδες. Πώς όμως έφτασε ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και πρώην Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου να μπει στο στόχαστρο των Αρχών;

Στις αρχές του μήνα, φήμες κυκλοφόρησαν στα media, που ήθελαν τον Δημήτρη Λιγνάδη να παραιτείται από τη θεσμική του θέση στο Εθνικό. Γρήγορα η Υπουργός Πολιτισμού βγήκε να το διαψεύσει. Λίγες μόνο μέρες μετά ανακοινώνεται επίσημα η παραίτησή του κάτω από συνοπτικές διαδικασίες και τις φήμες ότι πρόκειται για το πρόσωπο που φωτογραφίζονταν σε σωρεία καταγγελιών βιασμού, κακοποίησης και αποπλάνησης ανηλίκων.

Στις αρχές Φεβρουαρίου κατατίθεται στην Εισαγγελία η πρώτη μήνυση σε βάρος του από τον 40χρονο Βασίλη, με τις κατηγορίες της αποπλάνησης του σε ηλικία 15 ετών και τελικά του βιασμού του. Το αδίκημα όμως έχει παραγραφεί λόγω της παρέλευσης του χρονικού ορίου. Έτσι, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος αρχίζει να αναζητά μαρτυρίες και στοιχεία που να οδηγήσουν σε ένα μη παραγεγραμμένο αδίκημα σε βάρος του.

Η δεύτερη μήνυση για βιασμό ανηλίκου δεν αργεί και αυτήν την φορά ο 25χρονος μηνυτής καταγγέλλει πως το περιστατικό συνέβη πριν από 11 χρόνια, γεγονός που κάνει το έγκλημα να ισχύει κανονικά και να επιφέρει ποινές.

Το μεσημέρι της Παρασκευής προσήλθε στον Εισαγγελέα υπό άκρα μυστικότητα μία γυναίκα η οποία φαίνεται ότι ανήκε στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη μέχρι το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα αυτή κατέθεσε ότι γνώριζε πως ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης προσέγγιζε ανηλίκους με σκοπό να τους εκμεταλλευτεί σεξουαλικά αλλά και λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο δρούσε.

Το βράδυ της Παρασκευής μία ακόμα μαρτυρία έρχεται να συμπληρώσει το παζλ. Ο μάρτυρας αυτός επιβεβαιώνει την καταγγελία του 25χρονου, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ότι σε ηλικία 16 ετών «Πήγαμε στο σπίτι του σκηνοθέτη. Μας κέρασε ποτά και μας έδωσε ναρκωτικές ουσίες. Μετά μας είπε να πάμε στην κρεβατοκάμαρα για να συνευρεθούμε ερωτικά όλοι μαζί. Ξενερώσαμε και φύγαμε». Όπως πρόσθεσε, δεν ήταν παρόν στον βιασμό αλλά είναι σίγουρος ότι είναι αλήθεια από την συμπεριφορά του προς αυτούς.

Να σημειωθεί πως τον συγκεκριμένο μάρτυρα επικαλείται στη μήνυσή του και ο 25χρονος ως μέλος της παρέας των παιδιών που επισκέφθηκαν το σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη και στην οποία ο ίδιος έκανε ανήθικες προτάσεις.

Υπό το βάρος όλων αυτών χθες στις 15:45 ο κατηγορούμενος μαζί με τον Δικηγόρο του προσήλθε στα κεντρικά της ΓΑΔΑ όπου ζήτησε να ενημερωθεί αν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Το ένταλμα δεν είχε ακόμα εκδοθεί και μετά από 15 λεπτά αποχώρησαν από το κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία. Είχε σκοπό να δείξει στις δικαστικές αρχές ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και να αποφύγει τον κίνδυνο της προφυλάκισης, ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο πλέον.

Λίγες ώρες αργότερα, μετά τη γνωστοποίηση για την έκδοση του εντάλματος, ο σκηνοθέτης επέστρεψε αυτοβούλως στις 19:00 και πραγματοποιήθηκε η σύλληψη.

Σήμερα αναμένεται ο κ. Λιγνάδης να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα και στη συνέχεια της ανακρίτριας. Μέσα σε 5 ημέρες θα πρέπει να απολογηθεί και κατόπιν να κριθεί αν θα προφυλακιστεί ή όχι. Ο βιασμός κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος είναι πολύ βαριά κατηγορία οπότε η πιθανότητα να προφυλακιστεί τελικά είναι αυξημένη.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, κ. Νίκος Γεωργουλέας, δήλωσε πως δεν έχει λάβει ακόμα τη δικογραφία και γνώση του κατηγορητηρίου αλλά η τοποθέτηση του κ. Λιγνάδη για όλες αυτές τις φήμες είναι ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr