Στέλλα Κάσδαγλη: Η συνιδρύτρια του Women On Top σε μία αποκλειστική συνέντευξη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
Σύρμα Κιουπελόγλου
8 Μαρτίου 2021
Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top, του πιο έμπειρου οργανισμού στην Ελλάδα για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Πριν από αυτό, σπούδασε Γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και Θεωρία των ΜΜΕ στο Λονδίνο και δούλεψε για αρκετά χρόνια ως διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό Cosmopolitan αλλά και ως δημοσιογράφος σε γνωστά έντυπα και sites της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Σήμερα, της αρέσει να γράφει για θέματα που θα ήθελε να συζητιούνται πιο πολύ, μεταφράζει βιβλία και συντονίζει λέσχες ανάγνωσης και εργαστήρια για την προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνική αλλαγή. Έχει εκδώσει δύο βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη. Είναι μαμά και έχει μία υπέροχη οικογένεια.
Εγώ την συνάντησα πρώτη φορά στο περσινό «Live a Legacy», στην εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το Women On Top σε συνεργασία με την Mastercard. Είχα την ευκαιρία να ακούσω εκείνη και άλλες σπουδαίες γυναίκες να μοιράζονται την ιστορία τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν, το success story τους στον επαγγελματικό στίβο. Μία αίθουσα γεμάτη νεαρά κορίτσια και γυναίκες, θαυμασμό, έμπνευση και όνειρα. Η ίδια είναι μέντορας νέων γυναικών εδώ και πολλά χρόνια, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την άρση των εμποδίων που ακόμα και σήμερα συναντούν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
Όταν σκεφτόμασταν λοιπόν στο γραφείο, τον ιδανικότερο συνομιλητή για μία κουβέντα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, ήταν η πρώτη που μας ήρθε στο μυαλό.
Σπούδασες γαλλική φιλολογία και ξεκίνησες να δουλεύεις ως μεταφράστρια, έγινες δημοσιογράφος, γύρισες πάλι στις μεταφράσεις, ασχολήθηκες με την συγγραφή. Μίλησε μας λίγο για την πορεία σου και τις μεγάλες αυτές στροφές στην καριέρα σου.
Νομίζω ότι πλέον οι στροφές είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επαγγελματικής μας ζωής -και αυτό, προσωπικά, το βλέπω ως κάτι καλό. Η αλήθεια είναι ότι για μένα όλες αυτές οι επαγγελματικές ιδιότητες συναντιούνται πολύ δημιουργικά κάτω από την ομπρέλα της ενδυνάμωσης των γυναικών και των εφήβων. Μπορεί κατά διαστήματα οι διαφορετικές μου επαγγελματικές ταυτότητες -της μεταφράστριας, της συγγραφέα, της εμψυχώτριας, της επιχειρηματία- να βγαίνουν μπροστά σε διαφορετικούς συνδυασμούς και να υπηρετούν με διαφορετικό τρόπο το ευρύτερο όραμά μου, αλλά όλες αποτελούν μεγάλες μου αγάπες γιατί αξιοποιούν τα εργαλεία που ξέρω πιο καλά να χρησιμοποιώ (τις λέξεις) και με βοηθούν να κάνω -έστω, μικρά- βήματα προς την αλλαγή που θα ήθελα να δούμε.
Έχεις εκδώσει δύο δικά σου βιβλία. Η συγγραφή ήταν κάτι που ήρθε ως φυσική εξέλιξη της δημοσιογραφίας;
Νομίζω ότι και η δημοσιογραφία και η συγγραφή ήρθαν ως φυσική εξέλιξη της ανάγκης μου να μοιραστώ πράγματα που ήξερα, που καταλάβαινα ή που μάθαινα και με προβληματίζουν. Γενικά, πράγματα για τα οποία, πιστεύω, δεν συζητάμε ακόμα όσο θα έπρεπε. Από την άλλη, η δημοσιογραφία ήταν μια πολύ καλή άσκηση για μένα -με έμαθε να γράφω, αλλά κυρίως με έμαθε να γράφω χωρίς να φοβάμαι την αποτυχία.
Πόσο σημαντικό εργαλείο είναι ο λόγος για την επιτυχία της γυναικείας ενδυνάμωσης;
Είναι πολύ σημαντικό, γιατί μέσα από το λόγο κατασκευάζουμε την πραγματικότητα, το παρόν και το μέλλον μας, αλλά δεν είναι το μόνο. Μακάρι να μπορούσαμε να δουλέψουμε παράλληλα και με το σώμα μας, με τα βιώματα, τα τραύματα, τη δύναμη και τα μπλοκαρίσματα που κουβαλάει ως γυναικείο σώμα. Δεν μπορούμε πάντα να το κάνουμε -γιατί είναι πιο επώδυνο, γιατί είναι δύσκολο να συμβεί σε μεγάλη κλίμακα- οπότε ο λόγος είναι, νομίζω, το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να φέρουμε την αλλαγή.
Έχεις καταφέρει να συνδυάσεις καριέρα και μητρότητα. Υπάρχει τελικά η τέλεια ισορροπία;
Φυσικά και όχι. Υπάρχει ροή, υπάρχει στιγμιαία ισορροπία, υπάρχει ενσωμάτωση -αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τέλειο, ούτε καν σταθερό. Κάθε στιγμή, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα είναι μια διαπραγμάτευση, εσωτερική και εξωτερική, απλώς όταν ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας ανά πάσα στιγμή και ξέρουμε να ζητάμε και να αξιοποιούμε τη βοήθεια των άλλων, η διαπραγμάτευση γίνεται πιο βιώσιμη και λιγότερο τρομαχτική.
Πως αποφάσισες να ιδρύσεις το Women On Top;
Ήμουν 29 χρονών, δούλευα σε μια δουλειά που αγαπούσα αλλά που δεν θα μπορούσα να κάνω για όλη μου τη ζωή, ήμουν έγκυος για πρώτη φορά, και έψαχνα απαντήσεις: για το πώς θα συνδυάσω την οικογένεια με τη δουλειά, πού θέλω να βρίσκομαι σε 5 χρόνια και πώς θα φτάσω εκεί. Αυτά δεν είναι θέματα που μπορείς εύκολα να συζητήσεις με τις συναδέλφους ή τις προϊστάμενές σου, οπότε άρχισα να σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα μέρος όπου κάθε γυναίκα, από οποιοδήποτε επαγγελματικό πεδίο κι αν προέρχεται, θα μπορούσε να βρει μία μέντορα και την υποστήριξη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να κάνει τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα. Έτσι δημιουργήθηκε το Women On Top, πρώτα ως ένα δίκτυο mentoring και στη συνέχεια ως ένας ολοκληρωμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία.
Πες μας λίγα λόγια για τις συνολικές δράσεις του οργανισμού; Έχουν επηρεαστεί καθόλου από την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας;
Από το 2012 το Women On Top έχει δημιουργήσει και παρακολουθήσει πάνω από 980 συνεργασίες mentoring προς όφελος άνεργων γυναικών, γυναικών που θέλουν να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση ή που θέλουν να εξελιχθούν μέσα σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, γυναικών που θέλουν να επιχειρήσουν κ.ά., και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1200 άνεργες, μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες γυναίκες σε σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, προσφέροντας ταυτόχρονα και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά όσων από αυτές είναι μητέρες. Στις συνθήκες της πανδημίας, έχουμε μεταφέρει όλες τις δραστηριότητες επιμόρφωσης και δικτύωσης online, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον μεγάλη συμμετοχή και από γυναίκες εκτός Αθήνας, ακόμα και εκτός Ελλάδας. Έχουμε δει παράλληλα σημαντική αύξηση στην ανάγκη των γυναικών για mentoring, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αιτήσεις που δεχόμαστε.
Παράλληλα, μέσα από την πρωτοβουλία Women On Top in Business, παρέχουμε εκπαίδευση, συμβουλευτική και υπηρεσίες διαχείρισης έργου σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιθυμούν να κάνουν πράξη την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας, μέσα από την ενίσχυση της ποικιλομορφίας και της ισορροπίας επαγγελματικής/προσωπικής ζωής για τους εργαζομένους τους. Και ο συγκεκριμένος τομέας γνωρίζει αυξημένη ζήτηση αυτή την εποχή, και επειδή οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν την περίοδο της πανδημίας οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι με οικογένεια, αλλά και γιατί η πρόσφατη επικαιρότητα, με τις καταγγελίες και τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση, έχει ευαισθητοποιήσει αρκετά περισσότερες επιχειρήσεις στο θέμα αυτό, αλλά και στο ευρύτερο θέμα της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης.
Τέλος, έχουμε αναπτύξει μία ευρεία πλατφόρμα επικοινωνίας και παραγωγής περιεχομένου (έρευνες, άρθρα, podcasts, εκδηλώσεις κ.ά,), με στόχο το χτίσιμο δυναμικών κοινοτήτων γύρω από το στόχο της έμφυλης ισότητας, την προώθηση θετικών και ισχυρών γυναικείων προτύπων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των δομών λήψης αποφάσεων για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες στην ισότιμη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή, αλλά και τους τρόπους εξάλειψης των εμποδίων αυτών. Η λέσχη ανάγνωσης αλλά και τα livecasts του Women On Top, για παράδειγμα, είναι δράσεις που συγκεντρώνουν μια πολύ δυνατή κοινότητα γυναικών γύρω τους.
Μέσα από το mentoring έρχεσαι σε επαφή με κορίτσια που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στην αγορά εργασίας. Ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντούν, ο μεγαλύτερος προβληματισμός τους;
Μέσα από το mentoring, συναντάμε γυναίκες όλων των ηλικιών, που αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις ανάλογα με τη φάση της επαγγελματικής ζωής στην οποία βρίσκονται. Οι νέες γυναίκες έχουν συνήθως να απαντήσουν σε ερωτήματα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους, με το πώς θα συνδυάσουν αργότερα την οικογένεια με την επαγγελματική τους ζωή, αλλά όλο και περισσότερο και σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και το πώς θα διεκδικήσουν την ισότιμη συμμετοχή τους στο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο μπαίνουν για πρώτη ή για δεύτερη φορά.
Το 2021 που πιστεύεις ότι βρίσκονται οι γυναίκες στον δρόμο για την πολυπόθητη ισότητα;
Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο που έχουμε βρεθεί ποτέ. Έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε περισσότερα πράγματα, έχουμε περισσότερες πλατφόρμες να μιλήσουμε γι’ αυτά και, παρότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να τα αλλάξουμε όλα, μέσα σε μια νύχτα, παρόλα αυτά κάνουμε κάθε μέρα σταθερά βήματα προς ένα καλύτερο, πιο συμπεριληπτικό και πιο ισότιμο μέλλον.
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits