UPDATE #NOW

Γυναίκες στο Αφγανιστάν δολοφονήθηκαν γιατί ήθελαν να είναι δημοσιογράφοι 


The Jennettes

28 Μαρτίου 2021

Γυναίκες στο Αφγανιστάν δολοφονήθηκαν γιατί ήθελαν να είναι δημοσιογράφοι 

H είδηση ότι τους τελευταίους μήνες το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο του Αφγανιστάν μετρά ήδη 4 δολοφονημένες δημοσιογράφους και παρουσιάστριες κάνει το γύρο του κόσμου και μόνο θλίψη μπορεί να δημιουργήσει αλλά και πολλά ερώτημα για τη θέση της γυναίκας. Όπως αναφέρουν τα μέσα, το να επιλέγει μια γυναίκα να εργαστεί ως δημοσιογράφος μπορεί να της κοστίσει την ίδια της τη ζωή. Τελαυταίο θύμα ήταν η Malala Maywad.

Ο διευθυντής Zalmai Latifi  του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού δικτύου του Αφγανιστάν Enikaas Tv/Radio μιλά στη κάμερα και προσπαθεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνουν τέτοια τραγικά περιστατικά. Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτού του είδους η τρομοκρατία προέρχονται από το Ισλαμικού Κράτος, οι οποίοι δεν επιθυμούν να βλέπουν τις γυναίκες εκτός σπιτιού. Θεωρούν ότι οι γυναίκες οφείλουν να μένουν στο σπίτι και όταν εργάζονται ελεύθερα είναι αμάρτημα.

Η Haya Habibi είναι δημοσιογράφος και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι "οι απειλές είναι αληθινές.

"Κάθε φορά που βγαίνω από το σπίτι για να πάω στη δουλειά, ξέρω ότι μπορεί να μην επιστρέψω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα ή έχουν φύγει από τη χώρα. Όμως, θα συνεχίσω. Το έχει ανάγκη η χώρα και είναι απαραίτητο για τα δικαιώματα των γυναικών εδώ".

Το Αφγανιστάν πρέπει να λύσει πολλά θέματα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών καθώς σε καθημερινή βάση, οι εν ψυχρώ δολοφονίες, η κακοποίηση και η ταπείνωση που δέχονται οι γυναίκες είναι μεγάλη και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον ίδιο τους τον εαυτό!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Δείτε ακόμη: 5+1 γυναίκες που έγραψαν ιστορία

jenny.gr