UPDATE #NOW

Ένα podcast κατάφερε να οδηγήσει στη λύση μιας δολοφονίας 40 χρόνων


Σύρμα Κιουπελόγλου

6 Απριλίου 2021

εγκληματίας

Ένας οδηγός φορτηγού της Florida συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία μίας φοιτήτριας πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Τη λύση στο έγκλημα έδωσε ένα podcast, ένα γενεαλογικό site και η αστυνομική έρευνα. 

Η 21χρονη Helene Pruszynski ήταν από την Μασαχουσέτη, ήταν τελειόφοιτη στη σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Wheaton και είχε ξεκινήσει την πρακτική της πριν από δύο εβδομάδες στον ραδιοφωνικό σταθμό KHOW-AM του Denver. 

Στις 16 Ιανουαρίου του 1980, μετά την δουλειά, περπατούσε από την στάση του λεωφορείου στο σπίτι της θείας της, όπου ζούσαν μαζί με μία φίλη της. Οι ανακριτές πιστεύουν ότι τότε απήχθη και σύρθηκε στο διπλανό χωράφι, μαχαιρώθηκε εννιά φορές στην πλάτη και κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Η θεία της ανησύχησε όταν εκείνη καθυστέρησε και ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία ξεκίνησε να ερευνά την ευρύτερη περιοχή. Την επόμενη ημέρα βρέθηκε νεκρή μέσα σε μία λίμνη αίματος, με τα χέρια δεμένα πίσω και γυμνή από την μέση και κάτω. 

Οι ερευνητές διατήρησαν το ανδρικό DNA που ανακτήθηκε από τη σκηνή του εγκλήματος, αλλά τα τεχνολογικά μέσα της εποχής δεν επέτρεπαν περαιτέρω αναλύσεις. Το 1998, ένα προφίλ DNA αναπτύχθηκε και ανέβηκε σε εγκληματική βάση δεδομένων, αλλά δεν εντοπίστηκαν δυνητικοί ύποπτοι τότε αλλά ούτε και κατά την πάροδο των ετών καθώς προστίθονταν περισσότερα άτομα σε αυτήν. 

Το 2017 η υπόθεση άνοιξε εκ νέου και οι ερευνητές στράφηκαν στην εγκληματολογική γενεαλογία για να προσπαθήσουν να βρουν συγγενείς του δολοφόνου που τυχόν είχαν ανεβάσει τα προφίλ DNA τους σε διαδικτυακές δημόσιες βάσεις δεδομένων όπως το Ancestry.com και το GEDmatch.com, για να εντοπίσουν τον δρόμο που θα τους οδηγούσε σε έναν πιθανό ύποπτο.

Τον Απρίλιο του 2019 μία γυναίκα που ήταν φανατική ακροάτρια του podcast «The Murder Squad», που αφιέρωνε τα επεισόδια του σε διάφορες υποθέσεις δολοφονίας, άκουσε τους εκφωνητές να μιλούν για την υπηρεσία GEDMatch. Μία διαδικτυακή βάση δεδομένων που συλλέγει το DNA ανθρώπων, οι οποίοι αυτοβούλως θέλουν να το δώσουν για να βρουν συγγενείς τους ανά τον κόσμο. Ανέφεραν επίσης ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές και έχει οδηγήσει στην ταυτοποίηση πολλών ασύλληπτων δραστών παλιών υποθέσεων. Ενθάρρυναν μάλιστα όποιον μπορεί να καταθέσει το γενετικό του υλικό στην υπηρεσία. 

Η γυναίκα αποφάσισε να δώσει το DNA της και λίγες εβδομάδες αργότερα, η Αστυνομία επικοινώνησε μαζί της καθώς το DNA της φαινόταν συγγενικό με αυτό του δολοφόνου της Pruszynski. Στη συνέχεια ενθάρρυνε μάλιστα και τους γονείς της να το κάνουν για να διαπιστωθεί αν η συγγένεια ήταν από την μεριά του πατέρα ή της μητέρας της. 

Μετά την απόρριψη πολλών άλλων συγγενών, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον Clanton, πρώην γνωστό ως Curtis Allen White, και πήγαν στη Florida για να τον παρακολουθήσουν και να λάβουν ένα κρυφό δείγμα DNA. Ο ίδιος το διάστημα της δολοφονίας της Pruszynski είχε αποφυλακιστεί υπό όρους για έναν βιασμό στο Arkansas, αφού είχε εκτίσει ήδη περίπου τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Κατά την απελευθέρωση του ζούσε στο Denver στο προαστιακό σπίτι ενός πρώην συμβούλου, ο οποίος προσφέρθηκε να τον βοηθήσει.

Η λήψη του DNA του υπόπτου δεν αποδείχθηκε τόσο εύκολη υπόθεση. Μια κανάτα γάλακτος που νόμιζαν ότι μπορεί να είχε πετάξει στα σκουπίδια, αποδείχθηκε ότι δεν είχε το DNA του, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με το ποτήρι μπύρας που χρησιμοποίησε σε ένα bar. Το ποτήρι αυτό τους χάρισε το πολυπόθητο δείγμα που έλυσε την εδώ και 40 χρόνια παγωμένη υπόθεση. 

Ο Clanton κατηγορήθηκε για δολοφονία, αλλά όχι για σεξουαλική επίθεση, επειδή αυτό το έγκλημα είχε παραγραφεί. Ωστόσο, οι ερευνητές εξετάζουν αν ο Clanton θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος και για άλλες σεξουαλικές επιθέσεις που αναφέρθηκαν στην περιοχή Englewood περίπου την ίδια χρονική περίοδο. 

Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς της Pruszynksi έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της έρευνας, αφήνοντας την αδελφή της ως τη μόνη που θα μπορούσε να εκτιμήσει τα νέα της σύλληψης.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr