UPDATE #NOW

Οι κερασιές της Ιαπωνίας άνθισαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά το 2021 και αυτός είναι ο λόγος


The Jennettes

7 Απριλίου 2021

Οι κερασιές της Ιαπωνίας άνθισαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά το 2021 και αυτός είναι ο λόγος

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προχωράει αργά αλλά είναι πλέον πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τις κερασιές στην Ιαπωνία που δεν έχουν ανθίσει νωρίτερα εδώ και 1.000 χρόνια.

Τα ιαπωνικά άνθη κερασιάς, γνωστά ως «Sakura», φτάνουν στην πλήρη άνθιση τους που διαρκεί αρκετές ημέρες κάθε άνοιξη. Η 26 Μαρτίου 2021 είναι η πρώτη ημερομηνία εδώ και 1.209 χρόνια που οι κερασιές του Κιότο έφθασαν στην πλήρη άνθηση τους, όπως ανέφερε το CBS News, επικαλούμενο στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα.

Αν και τα άνθη έχουν φτάσει στην κορύφωση τους μέσα στα χρόνια έως και τις 27 Μαρτίου, η φετινή ημερομηνία είναι η πρώτη φορά που αυτό έγινε τόσο νωρίς μετά το 812 μ.Χ.

«Τα άνθη Sakura είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία. Η ανθοφορία και η πλήρης άνθιση θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα ή αργότερα μόνο εξαιτίας της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία ήταν χαμηλή τη δεκαετία του 1820, αλλά έχει αυξηθεί κατά περίπου 3,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι σήμερα», δήλωσε στο CNN ο ερευνητής Yasuyuki Aono του Πανεπιστημίου της Οζάκα. 

Σύμφωνα με τα αρχεία του Aono, η κορύφωση της ανθοφορίας στην Ιαπωνία γινόταν αργότερα, αλλά άρχισε να μετακινείται προς τα μέσα Απριλίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου το 1800 χάρη σε διάφορους παράγοντες, όπως ο καιρός και η βροχόπτωση.

Το CNN ανέφερε ότι σύμφωνα με το International Journal of Biometeorology, οι κερασιές του Κιότο ανθίζουν περίπου 10 ημέρες νωρίτερα από ό, τι πριν από 100 χρόνια.

«Τα άνθη κερασιάς τραβούν τα βλέμματα γιατί οι άνθρωποι λατρεύουν να τα βλέπουν, αλλά και πολλά άλλα φυτά αντιμετωπίζουν επίσης αλλαγές στον κύκλο ζωής τους, γεγονός που μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στη σταθερότητα των οικοσυστημάτων μας», δήλωσε στο CNN ο Amos Tai, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των συστημάτων της Γης στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Εν τω μεταξύ, οι πρώιμες ανθίσεις δεν συνέβησαν μόνο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την Washington Post. Τα δέντρα στην Ουάσινγκτον έφτασαν στο μέγιστο της ανθοφορίας τους πριν από το χρονοδιάγραμμα, καθώς οι θερμοκρασίες του Μαρτίου ήταν κατά μέσο όρο περίπου τέσσερις βαθμούς πάνω από τις κανονικές.
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr