Μεγάλο Σάββατο: Γιατί τρώμε μαγειρίτσα, γιατί τσουγκρίζουμε τα αυγά και άλλες παρόμοιες απορίες για τα έθιμα της Ανάστασης
Εύα Κονδύλη
1 Μαΐου 2021
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ορισμένες από τις παραδόσεις μας την ημέρα της Ανάστασης;
Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και ενώ, μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα και σχέδια, η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε από την αρχαιότητα, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια, τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά;
Tο κόκκινο χρώμα του πασχαλινού αυγού παραπέμπει στους προχριστιανικούς θανάτους θεών, το αίμα του εβραϊκού προβάτου και το αίμα του Xριστού. H Μεγάλη Πέμπτη, στη Δυτική Μακεδονία ονομάζεται επίσης και «Κόκκινη Πέμπτη» ή «Κόκκινη Πέφτη». Πολλοί λένε, άλλωστε, ότι τα αυγά θα πρέπει να βαφτούν κόκκινα πριν από τη Θεία Λειτουργία για να είναι γερά, αλλιώς θα σπάνε εύκολα.
Μια άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.
Γιατί τσουγκρίζουμε τα αυγά το βράδυ της Ανάστασης;
Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό.
Το αυγό, σύμφωνα με την παράδοση, συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε. Έτσι όταν το κέλυφός του αυγού σπάσει, γεννιέται μια ζωή και συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.
Γιατί τρώμε μαγειρίτσα;
Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, ενώ είναι το πρώτο πιάτο, στο οποίο δεσπόζει το κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Οι δημιουργοί της, που παραμένουν άγνωστοι στα βάθη της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, φρόντισαν να φτιάξουν ένα φαγητό θρεπτικό, που θα μπορεί να «γιατρέψει» την αδυναμία του οργανισμού και να τον προετοιμάσει για την επόμενη μέρα.
Ο συμβολισμός της όμως, κρύβεται στα χορταρικά που συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους.
Δείτε ακόμη:
10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits