WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα


28 Απριλίου 2021

Δείτε πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα

Το Πάσχα τα αυγά έχουν την τιμητική τους. Τα βάφουμε, τα τσουγκρίζουμε και φυσικά τα τρώμε. Και εννοείται ότι δεν μένουμε μόνο στο ένα, αντ' αυτού θα φάμε δυο με τρία αυγά, μπορεί και περισσότερα, μέσα σε μια μέρα. Όμως, τελικά αυτή η τροφή είναι θρεπτική ή βλαβερή για την υγεία μας;

α αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά φανταστείτε ότι ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο.

Για αρκετά χρόνια τα αυγά θεωρούνταν επικίνδυνη τροφή για την υγεία και πολλοί τα απέφευγαν, γιατί φοβόντουσαν ότι θα ανέβουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Πλέον όμως όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. 

Αυτή η άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με απλά λόγια αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης  είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η τόσο η πρόσληψη της από τις τροφές.

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα;

Όσοι είναι υγιείς μπορούν να καταναλώνουν ένα ή και περισσότερα αυγά την ημέρα, αρκεί να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωση αυγών, αλλά δεν χρειάζεται να την κόψουν εντελώς. 

Σε γενικές γραμμές μπορούνε να τρώνε 3 με 4 αυγά την εβδομάδα. Όσο αφορά τα παιδιά, καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 αυγά την εβδομάδα, αφού προσλαμβάνουν πρωτεΐνη και από άλλες τροφές.

Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών. Τέλος, η καλύτερη επιλογή είναι τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά ή αυτά που προέρχονται από κότες, οι οποίες εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρουν τα αυγά

Προσφέρουν πλήρη πρωτεΐνη

Ένα αυγό έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνη, με όλα τα εννέα «απαραίτητα» αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα απαραίτητα αμινοξέα τα παίρνουμε μόνο από τις τροφές. Το ασπράδι αυγού περιέχει περίπου τη μισή πρωτεΐνη και μόνο ένα μικρό μέρος του λίπους και της χοληστερόλης. 

Τα αυγά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά - βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα - ανά θερμίδα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Εάν καταναλώσετε ένα αυγό θα πάρετε.

Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

Σελήνιο

Φώσφορο

Χολίνη

Βιταμίνη Β12

Πολλαπλά αντιοξειδωτικά

Μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια 

Τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια είναι καλύτερα για την υγεία σας. Η κατανάλωση αυγών, ειδικά εκείνων που είναι εμπλουτισμένα με ορισμένα λιπαρά οξέα (όπως τα ωμέγα-3), φαίνεται να μειώνει τα επίπεδά σας.

Σας κρατάνε χορτάτους.

Εάν φάτε για πρωινό αυγά, θα νιώθετε περισσότερο χορτάτοι. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, οι έφηβοι που τρώνε ένα αυγό το πρωί, καταναλώνουν 130 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.

Βοηθούν τα μάτια σας.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη σας βοηθούν να μην πάσχετε από οφθαλμικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία. Και τα αυγά είναι η καλύτερη πηγή. 

Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. 

Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ουσία αυτή μπορεί να παραχθεί στο σώμα, αλλά υπάρχει και σε διάφορα τρόφιμα, όπως στα αυγά. Μια από τις κύριες δράσεις της χολίνης είναι η σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα τη μνήμη, τη συνείδηση, τη δημιουργικότητα, ο έλεγχος των μυών. Η ανεπάρκεια σε χολίνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, κούραση ή προβλήματα μνήμης.

Μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και οι μελέτες ποικίλλουν, φαίνεται ότι αν τρώτε αυγά, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια πρόσφατη κινεζική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα, είχαν σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου αυγά. 

Δείτε επίσης: Η ζωή μέσα από τα μάτια των κατοικίδιών μας

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits