UPDATE #NOW

Ιταλία: Αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη κεφαλή του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα ηλικίας 2.000 ετών


The Jennettes

7 Μαΐου 2021

Ιταλία: Αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη κεφαλή του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα ηλικίας 2.000 ετών

Μια μαρμάρινη κεφαλή 2.000 ετών του Αυγούστου, πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, ανακαλύφθηκε στην Isernia, μια ιταλική πόλη στη νότια κεντρική περιοχή του Molise.

Ο αρχαιολόγος Francesco Giancola έκανε την εξαιρετική ανακάλυψη κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης για την επισκευή ενός μεσαιωνικού τείχους που κατέρρευσε λόγω ισχυρών βροχών το 2013.

Ο Giancola παρακολουθούσε τις εργασίες εκ μέρους του δήμου Isernia, αλλά είπε στο CNN την Πέμπτη ότι δεν περίμενε ένα τόσο σημαντικό εύρημα. «Ενώ σκάψαμε πίσω από τον τοίχο, είδα ότι η γη άλλαξε χρώμα», είπε.

«Συνεχίσαμε το σκάψιμο με μυστρί ακριβείας και βγήκε ένα μπλοκ από μάρμαρο. Είδα αμέσως ότι ήταν ένα κεφάλι που αναγνώρισα ότι ανήκε σε ένα άγαλμα του Αυγούστου, λόγω των μαλλιών και του σχήματος και της κοπής των ματιών».

Ο Giancola είπε ότι κάλεσε αμέσως τις αρχές, τον δήμαρχο και το υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ μπορεί να χρονολογηθεί μεταξύ 20 π.Χ. και 10 μ.Χ., σύμφωνα με τη Maria Diletta Colombo, μια αρχαιολόγο στο περιφερειακό τμήμα του υπουργείου.

«Ήταν ένα σημαντικό άγαλμα, αλλά δεν ξέρουμε γιατί ήταν εδώ», είπε στο CNN. «Θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί σε ναό αφιερωμένο στη λατρεία της αυτοκρατορικής οικογένειας ή στο forum. Αλλά αυτές είναι απλώς υποθέσεις».

Κάποιοι από τους συναδέλφους της έκλαψαν από χαρά όταν έκαναν την ανακάλυψη, πρόσθεσε και ήταν μια στιγμή που είπε ότι θα θυμάται για πάντα.

Το κεφάλι είναι πιθανό να αποσπάστηκε από ένα άγαλμα που ήταν πάνω από 2 μέτρα, δήλωσε η Colombo. Είναι κατασκευασμένο από το ίδιο μάρμαρο Lunigiana που χρησιμοποίησε ο Ιταλός Αναγεννησιακός καλλιτέχνης Μιχαήλ Άγγελος, και απεικονίζει έναν νεαρό Αυγούστου Οκταβιανό, ο οποίος έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης το 27 π.Χ.

Η Isernia, γνωστή ως Aesernia στον αρχαίο κόσμο, ήταν το σπίτι ενός Ιταλού λαού που ονομάζεται Samnites. Αργότερα έγινε Ρωμαϊκή αποικία. Η πόλη καταστράφηκε μερικώς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ανοικοδομήθηκε.

«Η Isernia έχει μια πολύ αρχαία ιστορία... υπάρχουν αρχαιολογικά ερείπια κάτω από ολόκληρη την πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Giacomo D'Apollonio στο CNN. Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης άδειους μεσαιωνικούς τάφους και αντικείμενα τερακότας

Η κεφαλή μελετάται αυτή τη στιγμή και τόσο ο D'Apollonio όσο και η Colombo θα ήθελαν να την δουν να παραμένει στο μουσείο Santa Maria delle Monache της πόλης, όπου πιστεύουν ότι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

«Ακόμα και η Isernia, αν και δεν συγκαταλέγεται στους κύριους τουριστικούς προορισμούς, είναι μια περιοχή πλούσια σε ιστορία από την Παλαιολιθική εποχή», δήλωσε ο D'Apollonio.

Δείτε ακόμη:

Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr