UPDATE #NOW

Ο ΠΟΥ ονομάζει τις μεταλλάξεις της Covid-19 με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου για να αποφευχθεί το στίγμα


The Jennettes

1 Ιουνίου 2021

Ο ΠΟΥ ονομάζει τις μεταλλάξεις της Covid-19 με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου για να αποφευχθεί το στίγμα
Στο εξής, ο ΠΟΥ θα χρησιμοποιεί ελληνικά γράμματα για να αναφέρεται σε μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Αφρική και η Ινδία. 

Στο εξής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα χρησιμοποιεί ελληνικά γράμματα για να αναφέρεται σε μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Αφρική και η Ινδία.

Ο στόχος αυτής της απόφασης ήταν για την απλοποίηση των συζητήσεων, αλλά και για την απομάκρυνση του στίγματος από τα ονόματα, ενώ έρχεται μετά από μήνες διαβουλεύσεων, με μια άλλη πιθανή ονομασία να αποτελούσαν οι θεοί της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.

Ο ΠΟΥ είχε ονοματίσει τέσσερις παραλλαγές, γνωστές στο κοινό ως Βρετανική (B.1.1.7), Νοτιοαφρικανική (B.1.351), Βραζιλιάνικη (P.1) και Ινδική (B.1.617.2) που πλέον μετονομάζονται σε Άλφα, Βήτα, Γάμα και Δέλτα αντιστοίχως, ενώ ένας πλήρης κατάλογος ονομάτων έχει δημοσιευτεί στον ιστότοπο του ΠΟΥ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ινδική κυβέρνηση επέκρινε την ονομασία της παραλλαγής B.1.617.2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, ως «ινδική μετάλλαξη» αν και ο ΠΟΥ δεν την είχε επισήμως ονομάσει έτσι.

«Αυτές οι επιστημονικές ονομασίες μπορεί να είναι δύσκολες στην προφορά και την ανάκλησή τους ενώ δημιουργούν την τάση για λάθη. Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος συχνά κατέφευγε στο να χαρακτηρίζει τις μεταλλάξεις από την τοποθεσία που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά, κάτι το οποίο οδηγούσε σε διακρίσεις και στιγματισμό των περιοχών αυτών. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο και να απλοποιήσουμε τη δημόσια επικοινωνία, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις κρατικές αρχές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν τις νέες αυτές ονομασίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.  

«Καμία χώρα δεν πρέπει να στιγματιστεί για τον εντοπισμό και την αναφορά παραλλαγών», ανέφερε η τεχνική υπεύθυνη του ΠΟΥ για την Covid-19, Maria Van Kerkhove. Ζήτησε επίσης «ισχυρή παρακολούθηση» των μεταλλάξεων και την ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων για να σταματήσει η εξάπλωση. 

jenny.gr

Αυτά τα ελληνικά γράμματα δεν θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα επιστημονικά ονόματα. Εάν εντοπιστούν επίσημα περισσότερες από 24 παραλλαγές, το σύστημα θα εξαντληθεί από ελληνικά γράμματα και θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα ονομασίας, δήλωσε η Van Kerkhove στο STAT News σε συνέντευξή της.

«Δεν λέμε να αντικαταστήσουμε το B.1.1.7, αλλά πραγματικά θέλουμε απλώς να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον διάλογο με τον μέσο άνθρωπο», είπε. «Έτσι, στο δημόσιο διάλογο, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μερικές από αυτές τις παραλλαγές σε πιο εύχρηστη γλώσσα».

Τη Δευτέρα, επιστήμονας που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η χώρα βρισκόταν στα αρχικά στάδια ενός τρίτου κύματος μολύνσεων από κορωνοϊούς, εν μέρει που οφείλονται στην μετάλλαξη του Δέλτα ή αλλιώς της Ινδικής μετάλλαξης.

jenny.gr

Εν τω μεταξύ, το Βιετνάμ εντόπισε αυτό που φαίνεται να είναι συνδυασμός αυτών των δύο παραλλαγών. Το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στον αέρα και να το χαρακτηρίσει ως «πολύ επικίνδυνο». 

Αποτελεί σίγουρα μια κρίσιμη απόφαση δεδομένου των εγκληματικών και ρατσιστικών επιθέσεων που δέχθηκαν οι Κινέζοι το περασμένο χρόνο με το ξέσπασμα της πανδημίας, αφού συχνά κατηγορούνταν, ονομάζοντας τον κορωνοϊό σε «κινέζικο ιό».

Θα βοηθήσει σίγουρα σε μια πιο ουσιαστική και απενεχοποιημένη συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων, στην οποία δεν θα συσχετίζεται πλέον η χώρα με την κάθε μετάλλαξη.

Δείτε ακόμη: Η ζωή μας πριν και μετά την Covid-19 μέσα από ευφάνταστες εικονογραφήσεις 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

TAGS