UPDATE #NOW

Τελικά, ποια είναι η σωστή ώρα να πούμε καλησπέρα σε κάποιον;


3 Ιουνίου 2021

Τελικά, ποια είναι η σωστή ώρα να πούμε καλησπέρα σε κάποιον;

Ας το παραδεχτούμε! Όταν ετοιμαζόμαστε να στείλουμε ένα επαγγελματικό mail ή όταν θέλουμε να καλέσουμε κάποιον λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να του απευθυνθούμε με «Καλημέρα ή Καλησπέρα»! Και συνήθως πληκτρολογούμε από συνήθεια «Καλημέρα», ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμαστε πολύ. Σβήνουμε, γράφουμε και ξανασβήνουμε, καταλήγοντας στο «Καλησπέρα», που για κάποιον λόγο έχει αυτοματοποιηθεί στο λεξιλόγιο μας από τις 12:01.

Ωστόσο, ο αντίλογος θέλει τον ήλιο να είναι ακόμη ψηλά εκείνη την ώρα οπότε μάλλον κάτι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε λάθος. «Καλησπέρα» λοιπόν, πρέπει να λέμε αφού έχει δύσει ο ήλιος καθώς σύμφωνα με τα λεξικά, το Καλήν- Εσπέραν είναι χαιρετισμός που απευθύνουμε σε κάποιον κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. 

Η εσπέρα αρχίζει με τη δύση του ηλίου μέχρι να επικρατήσει βαθύ σκοτάδι, επομένως δεν είναι πολύ λογικό να αποχαιρετάμε την «Καλημέρα» όσο ο ήλιος βρίσκεται ακόμη ψηλά!

Εάν προγραμματίζετε λοιπόν, να συντάξετε κάποιο μήνυμα σε λίγο ή συναντήσετε κάποιον από κοντά, καλημερίστε τον γιατί ίσως μόλις έχει ξυπνήσει και προγραμματίζει τη μέρα του! 

Δείτε ακόμη: