UPDATE #NOW

Η ομιλία αποφοίτησης ενός κοριτσιού στο Τέξας που έγινε viral καταγγέλοντας τον νόμο κατά των αμβλώσεων


The Jennettes

4 Ιουνίου 2021

paxton smith
Μία τελειόφοιτη του Λυκείου στο Τέξας εκμεταλλεύτηκε την ομιλία της στην αποφοίτηση για να επικρίνει την ακραία απαγόρευση της έκτρωσης από το κράτος και έκτοτε τα λόγια της έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Μία τελειόφοιτη του Λυκείου στο Τέξας εκμεταλλεύτηκε την ομιλία της στην αποφοίτηση για να επικρίνει την ακραία απαγόρευση της έκτρωσης από το κράτος και έκτοτε τα λόγια της έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Οι διευθυντές του σχολείου είχαν γράψει από πριν την ομιλία της Paxton Smith σχετικά με το πώς η τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης διαμόρφωσαν την κοσμοθεωρία της. Όμως, όταν ήρθε η ώρα να απευθυνθεί στην αποφοιτούσα τάξη του Λυκείου της Λίμνης Highlands, εκείνη δεν ακολούθησε το σενάριο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, είναι λάθος να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο, εκτός από αυτό που επηρεάζει σήμερα εμένα και εκατομμύρια άλλες γυναίκες σε αυτήν την κατάσταση», είπε με τρεμάμενη φωνή.  «Από τον Σεπτέμβριο, θα υπάρξει απαγόρευση της άμβλωσης μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από το αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας», συνέχισε. 

Τον Μάιο, ο κυβερνήτης του κράτους, Greg Abbott, υπέγραψε νόμο σχεδόν πλήρους απαγόρευση των αμβλώσεων, απαγορεύοντας τη διαδικασία στις έξι εβδομάδες κύησης, όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι σε εδιαφέρουσα. Η ακραία απαγόρευση επιτρέπει επίσης στους ιδιώτες πολίτες να μηνύσουν οποιονδήποτε πάροχο αμβλώσεων ή όποιον βοηθά και κάνει μια άμβλωση που παραβιάζει τον περιορισμό ανοίγοντας τις πύλες σε μία πλημμύρα παρενοχλήσεων και επιπόλαιων αγωγών.

Ο νόμος δεν κάνει καμία εξαίρεση για βιασμό ή αιμομιξία, και οι υποστηρικτές λένε ότι, στην πραγματικότητα, θα καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση των γυναικών της Πολιτείας στην άμβλωση.

«Έχω όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες», είπε η Smith. «Κάθε κορίτσι εδώ. Έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή, δουλεύοντας για το μέλλον και χωρίς τη συγκατάθεσή μας ή τη συμβολή μας, ο έλεγχός του μέλλοντος έχει αφαιρεθεί από εμάς. Είμαι τρομοκρατημένη που αν τα αντισυλληπτικά μου αποτύχουν, ότι αν βιαστώ, οι ελπίδες και οι προσπάθειές μου και τα όνειρά μου δεν θα έχουν πλέον σημασία. Ελπίζω να μπορείτε να νιώσετε πόσο έντονο είναι, πόσο απάνθρωπο είναι, να σου στερούν την αυτοδιάθεση του δικού σου σώματος».

Η ομιλία έχει προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές στο TikTok και απέσπασε την προσοχή διακεκριμένων πολιτικών προσώπων. Η Hillary Clinton, η υποψήφια για την προεδρία το 2016 και μακροχρόνια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, έγραψε στο Twitter: «Αυτό ήθελε κότσια. Σε ευχαριστώ που δεν έμεινες σιωπηλή, Paxton».

Ο πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών στο Τέξας, Beto O'Rourke, ευχαρίστησε την Smith «για το ότι έχει το θάρρος των πεποιθήσεών της και εμπνέει το Τέξας με την άρνησή της να αποδεχτεί την αδικία ως το τίμημα της συμμετοχής στην πολιτική ζωή».

Η Smith είπε στο D Magazine ότι το να γίνει viral ήταν περίεργο για εκείνη, αν και ήταν ικανοποιημένη που το θέμα που έθεσε, τράβηξε την προσοχή. Προέτρεψε επίσης τους πολίτες να ψηφίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στις τοπικές εκλογές, επειδή αυτοί έχουν περισσότερη δύναμη από ό, τι νομίζουν και από ό,τι τα μέσα ενημέρωσης τούς αναγνωρίζουν.

Πηγή φωτογραφίας Instagram ioanaodeh

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr