Η παιδική εργασία αυξήθηκε παγκοσμίως για πρώτη φορά μέσα σε 20 χρόνια
The Jennettes
12 Ιουνίου 2021
Σήμερα, 12 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κρίση του ιού κορωνοϊού απειλεί να ωθήσει εκατομμύρια ακόμη παιδιά στην εργασία.
Η παιδική εργασία αυξήθηκε για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες και η κρίση του ιού κορωνοϊού απειλεί να ωθήσει εκατομμύρια νέους προς την ίδια μοίρα, δήλωσε η Unicef.
Σε μια κοινή έκθεση, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Υπηρεσία Παιδιών του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ο αριθμός στην παιδική εργασία ανήλθε στα 160 εκατομμύρια στις αρχές του 2020 - αύξηση 8,4 εκατομμυρίων σε τέσσερα χρόνια.
Η αύξηση ξεκίνησε πριν από την έξαρση της πανδημίας και σηματοδοτεί μια δραματική αντιστροφή της πτωτικής τάσης που είχε δείξει ο αριθμός των παιδιών στην εργασία να μειώνεται κατά 94 εκατομμύρια μεταξύ 2000 και 2016, ανέφερε.
Ενώ το ποσοστό των παιδιών στην παιδική εργασία παρέμεινε το ίδιο με το 2016, η αύξηση του πληθυσμού σήμαινε ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν σημαντικά.
Όσο η κρίση Covid-19 άρχισε να αυξάνεται, σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως παγιδεύτηκε στην παιδική εργασία, με την Αφρική να πλήττεται περισσότερο.
Η πανδημία κινδυνεύει να επιδεινώσει την κατάσταση, λένε οι υπηρεσίες. Προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθεί επείγουσα δράση για να βοηθήσουν τον αριθμό των οικογενειών να γλυτώσουν τη φτώχεια, σχεδόν 50 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να αναγκαστούν να εργαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Χάνουμε έδαφος στον αγώνα για τον τερματισμό της παιδικής εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Unicef, Henrietta Fore, τονίζοντας ότι «η κρίση της Covid-19 κάνει μια κακή κατάσταση ακόμη χειρότερη».
«Στο δεύτερο έτος του παγκόσμιου lockdown, του κλεισίματος του σχολείου, οικονομικών διαταραχών και συρρίκνωσης των εθνικών προϋπολογισμών, οι οικογένειες αναγκάζονται να κάνουν θλιβερές επιλογές».
Εάν οι τελευταίες προβλέψεις φτώχειας αυξηθούν λόγω της πανδημίας, άλλα εννέα εκατομμύρια παιδιά θα ωθηθούν στην παιδική εργασία μέχρι το τέλος του 2022, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, ένα μοντέλο δείχνει ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερος, σύμφωνα με έναν ειδικό της στατιστικής της Unicef, τη Claudia Cappa, η οποία συνέγραψε την έκθεση.
«Εάν η κάλυψη της κοινωνικής προστασίας πέσει από τα τρέχοντα επίπεδα ως αποτέλεσμα μέτρων λιτότητας και άλλων παραγόντων, ο αριθμός των παιδιών που εμπίπτουν στην παιδική εργασία μπορεί να αυξηθεί επιπλέον 46 εκατομμύρια» μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, είπε στο AFP.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια, δείχνει ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 11 ετών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου αριθμού. Τα αγόρια είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν, αντιπροσωπεύοντας τα 97 από τα 160 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται στην παιδική εργασία στις αρχές του 2020.
Ανησυχητικά υπάρχει μια σημαντική αύξηση σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών που κάνουν αυτό που χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο έργο, το οποίο θεωρείται ότι επηρεάζει την ανάπτυξη, την εκπαίδευση ή την υγεία ενός παιδιού.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εργασία σε επικίνδυνες βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη ή χρήση βαριών μηχανημάτων, και η εργασία για περισσότερες από 43 ώρες την εβδομάδα, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη σχολική εκπαίδευση. 79 εκατομμύρια παιδιά θεωρήθηκαν ότι κάνουν τέτοια επικίνδυνη δουλειά στις αρχές του 2020, αυξημένα κατά 6,5 εκατομμύρια από τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση.
«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή».
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής εργασίας συγκεντρώνεται στον γεωργικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 70% του παγκόσμιου συνόλου, ή 112 εκατομμύρια παιδιά.
Στην Ελλάδα, περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.
Η μεγαλύτερη αύξηση της παιδικής εργασίας παρατηρήθηκε στην Αφρική, όπου η αύξηση του πληθυσμού, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις, η ακραία φτώχεια και τα ανεπαρκή μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν ωθήσει επιπλέον 16,6 εκατομμύρια παιδιά στην παιδική εργασία από το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας πέντε έως 17 ετών στην Αφρική ήδη εργάζονται, σε σύγκριση με to 2,3% στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Δείτε ακόμη: 9 vintage φωτογραφίες με γονείς και παιδιά που θα προκαλέσουν εγκεφαλικά στους σύγχρονους γονείς
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits