WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Κι αν αποτύχω;»: 3 λέξεις που αποτυπώνουν τον φόβο των Πανελληνίων και τι να κάνετε για να τον νικήσετε


Εύα Κονδύλη

14 Ιουνίου 2021

«Κι αν αποτύχω;»: 3 λέξεις που αποτυπώνουν τον φόβο των Πανελληνίων και τι να κάνετε για να τον νικήσετε
Έφτασε πάλι η πιο αγχωτική εποχή για τη ζωή ενός εφήβου: Η περίοδος των Πανελληνίων. Σκέψεις όπως «κι αν αποτύχω;», «αν δεν περάσω στη σχολή που θέλω;», «τι θα πουν για εμένα;», περνάνε κάθε μέρα από το μυαλό των παιδιών που δίνουν εξετάσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στην πίεση και το άγχος που τους περιβάλλει.

Έφτασε πάλι η πιο αγχωτική εποχή για τη ζωή ενός εφήβου: Η περίοδος των Πανελληνίων. Σκέψεις όπως «κι αν αποτύχω;», «αν δεν περάσω στη σχολή που θέλω;», «τι θα πουν για εμένα;», περνάνε κάθε μέρα από το μυαλό των παιδιών που δίνουν εξετάσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στην πίεση και το άγχος που τους περιβάλλει.

jenny.gr

Και είναι λογικό, σε μια τόσο όμορφη και ξέγνοιαστη περίοδο στη ζωή ενός ανθρώπου, το σύστημα σε αναγκάζει να συλλογίζεσαι και να πιστεύεις ότι όλη σου η ζωή εξαρτάται από αυτήν την τετράωρη εξέταση, λες και αν αποτύχεις, όλοι θα σε δείχνουν με το δάχτυλο και δεν θα έρθει τίποτα καλό στη ζωή σου.

Το άγχος είναι ο κύριος αντίπαλος σε αυτήν την ιστορία, που έχει την ικανότητα να μπαίνει στο κεφάλι των εφήβων και να τους «κυριεύει», δυσκολεύοντας την ορθή και καθαρή σκέψη, γι' αυτό συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, που θα προσπαθήσουν να συνεφέρουν τον μαθητή εκείνη την ώρα και να τον βοηθήσει να μείνει συγκεντρωμένο και προσηλωμένο στον στόχο του.

6 συμβουλές για την περίοδο των εξετάσεων

1. Την ώρα της εξέτασης, πέρα από τα απαιτούμενα αντικείμενα που έχουν ζητηθεί μαζί, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με νερό, για να μην αφυδατώνεστε και να σας βοηθά να σκέφτεστε πιο καλά.

2. Πρέπει να μην βιαστείτε να διαβάσετε τα θέματα. Αντιθέτως, πρέπει να τα διαβάσετε από μέσα σας αργά και προσεκτικά, όσες φορές χρειάζεται, για να κατανοήσετε πλήρως το ζητούμενο και να αποφύγετε να απαντήσετε λάθος.

3. Το πρόχειρο είναι απαραίτητο! Το ζητούμενο είναι το γραπτό να είναι καθαρογραμμένο και χωρίς μουτζούρες, οπότε μια πρώτη οργάνωση της σκέψης στο πίσω μέρος της κόλλας είναι αναγκαία.

jenny.gr

4. Δεν πρέπει επίσης να απογοητευτείτε ή να επιμείνετε πολύ σε μια ερώτηση. Προχωράτε σε αυτές που γνωρίζετε σίγουρα και μετά, που θα «καθαρίσετε» το μυαλό σας, μπορείτε να απαντήσετε και τις υπόλοιπες, όσο πιο ψύχραιμα μπορείτε. Κανόνας: Δεν αφήνουμε κανένα ερώτημα χωρίς απάντηση.

5. Δεν πρέπει να ξενυχτήσετε πριν από κάθε εξέταση, ούτε να διαβάζετε μέχρι τελευταία στιγμή, αυτό μόνο κακό θα σας κάνει. Πρέπει να απέχετε για λίγες ώρες, ώστε να καθαρίσετε το μυαλό σας.

6. Η διατροφή, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής κάθε εξέτασης δεν θα πρέπει να φάτε υπερβολικά, αλλά ένα ελαφρύ γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνες.

jenny.gr

Με τις Πανελλήνιες, δεν τελειώνει εδώ η ζωή

Πέρα από αυτές τις πρακτικές συμβουλές, ο κάθε έφηβος πρέπει να έχει στο νου πως, αν και πρόκειται για ένα σημείο καμπής στη ζωή του, δεν είναι οριστικό. Όλοι έχουμε περάσει, λίγο ή πολύ, το άγχος αυτών των ημερών, την πίεση, την ηττοπάθεια, τα κλάματα. Μερικοί βιώσαμε την αποτυχία του να μην καταφέρεις τον στόχο σου, όμως δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα, δεν υπάρχει μόνο επιτυχία ή αποτυχία, ενώ σίγουρα δεν τελειώνει η ζωή μετά τις Πανελλήνιες.

Ένας βαθμός, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στην ηλικία των 17, δεν μπορεί να καθορίσει τη ζωή σου, ούτε το πόσο θέλει ο καθένας να πετύχει σε αυτήν. Η εκπαίδευση είναι αναγκαία να την λαμβάνουμε, κυρίως για εμάς τους ίδιους, για να γίνουμε συνετοί και καλοί άνθρωποι μέσα από όσα έχει να μας προσφέρει. 

Δεν θα σε κακολογήσει κανείς αν δεν περάσεις στην σχολή που ήθελες, ούτε οι γονείς σου θα σε αγαπούν λιγότερο. Αν αποβάλεις το άγχος και κατανοήσεις ότι είναι ένα βήμα να κάνεις αυτό που αγαπάς, τότε όλα θα πάνε καλά. Όσες αρνητικές σκέψεις έχουμε, πρέπει να τις αντικαταστήσουμε με θετικές, και να το αντιμετωπίσουμε, βάζοντας τα δυνατά μας. 

Η φετινή χρονιά άντεξε ήδη πάρα πολλά. Σε εποχές που όλα είναι αβέβαια, κάνοντας διαδικτυακά μαθήματα και αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και εμπόδια στην εκπαίδευσή τους, τα παιδιά είναι έτοιμα, δυνατά και πιο αποφασισμένα από ποτέ να πετύχουν.

Η πορεία της ζωής δεν εξαρτάται 100% από αυτήν την εξέταση και μόνο. «Ο επιμένων νικά», λένε. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι Πανελλήνιες δεν είναι τίποτα, παρά μια ακόμη εμπειρία στη ζωή μας, που θα μας κάνει πιο δυνατούς. Οι ευκαιρίες εκεί έξω, στον "τρομακτικό" κόσμο της ενηλικίωσης, είναι άπειρες και σας περιμένουν να τις αρπάξετε!

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν τον αγώνα τους!

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.