UPDATE #NOW

Κακά νέα για τους coffee-lovers: Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την τιμή του καφέ


The Jennettes

29 Αυγούστου 2021

Κακά νέα για τους coffee-lovers: Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την τιμή του καφέ
Οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές και - λογικά - γνωστές σε όλους. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να επηρεάσει και την τιμή του καφέ που πίνουμε με τόση λαχτάρα;

Οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές και, θέλουμε να πιστεύουμε, γνωστές σε όλους. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να επηρεάσει και την τιμή του καφέ που πίνουμε με τόση λαχτάρα;

Μια κούπα ζεστού καφέ, λένε, είναι ικανή να διώξει όλα τα άγχη και τα προβλήματα, προσφέροντας ζεστασιά τόσο στο σώμα, όσο και στο εσωτερικό μας. Για πολλούς, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας, ενώ παραδόξως δεν μπορούμε να φανταστούμε τις εξόδους με τους φίλους μας, χωρίς έναν καφέ.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και η ξηρασία εντείνεται, ο καλός καφές θα γίνεται όλο και πιο ακριβός και πιο δύσκολο να αναπτυχθεί. Μελέτες δείχνουν ότι έως το 2050, περίπου το ήμισυ της γης που χρησιμοποιείται για καφέ υψηλής ποιότητας θα είναι μη παραγωγικό. Ο καφές είναι ένα από τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα στον κόσμο και δύο είδη, το Arabica (70%) και το Robusta (30%) αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλη την παραγωγή.

jenny.gr

Η Βραζιλία καλλιεργεί το 28% του παγκόσμιου Robusta, το οποίο είναι πικρό και χρησιμοποιείται για στιγμιαίο καφέ και εσπρέσο, και το 41% του Arabica, το οποίο θεωρείται γευστικά και ποιοτικά ανώτερο. 

Το Robusta, ωστόσο, είναι μια πιο ανθεκτική καλλιέργεια, αναπτύσσεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και μπορεί να γίνει η εναλλακτική επιλογή καθώς η τιμή του Arabica εκτινάσσεται στα ύψη.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η παραγωγή Arabica της Βραζιλίας αναμένεται να μειωθεί κατά 30% φέτος, ενώ του Robusta θα αυξηθεί κατά 5%.

Οι εταιρείες καφέ, όπως η Starbucks, επενδύουν εκατομμύρια για την ανάπτυξη κόκκων καφέ που μπορούν να επιβιώσουν από την ξηρασία και τη ζέστη, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση Arabica.

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr