REAL LIFE WHO

«Δεν μπορούμε να φυτέψουμε πάγο»: 5 νεαρές ακτιβίστριες αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη με την κλιματική αλλαγή


Εύα Κονδύλη

20 Αυγούστου 2021

«Δεν μπορούμε να φυτέψουμε πάγο»: 5 νεαρές ακτιβίστριες αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη με την κλιματική αλλαγή
Οι ισχυρές λαίλαπες φωτιάς που έπληξαν την χώρα μας και τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που ζούμε, μετατόπισαν την έντονη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Οι ισχυρές λαίλαπες φωτιάς που έπληξαν την χώρα μας και τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που ζούμε, μετατόπισαν την έντονη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Η νεολαία δηλώνει παρούσα και είναι εδώ για να αλλάξει τον κόσμο, να χτίσει όσα έχουν καταστραφεί και να φυτέψει όσα κάηκαν. Η Gen Z χρησιμοποιεί τη φωνή της για σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά και οικολογικά θέματα και δεν φοβάται να πει τη γνώμη της και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, με στοχευμένες και σημαντικές πράξεις.

Για να αποφευχθεί η επίτευξη αυτού που ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Tim Palmer, περιέγραψε ως «κόλαση στη γη», χρειάζεται επείγουσα δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Και στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη βρίσκεται το Arctic Angels, ένα δίκτυο δράσης υπό την ηγεσία νέων ανθρώπων με επικεφαλής την περιβαλλοντική πλατφόρμα Global Choices

Με ακτιβιστές από 23 χώρες σε όλον τον κόσμο, το δίκτυο υποστηρίζει τους νέους σε συνεργασία με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σε θέματα όπως η διατήρηση των δασών και η προστασία του πάγου της Αρκτικής, μέχρι την έκκληση για διακοπή της εξόρυξης στο βυθό.

Παρακάτω θα γνωρίσετε 5 κορίτσια, προερχόμενα από διάφορα μέρη της γης, που μέσα από το μήνυμά τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Lexi Haskins, ΗΠΑ

«Η δουλειά μου επικεντρώνεται στις πιεστικές και επείγουσες αλλαγές που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία σήμερα. Ως ερευνήτρια πολιτικής για την Global Choices (που ίδρυσε τους Arctic Angels), βλέπω άμεσα πώς επηρεαζόμαστε από το μεταβαλλόμενο κλίμα. Αναλύω πώς τα παγκόσμια κοινά μας, συγκεκριμένα ο πάγος της Αρκτικής και οι ωκεανοί, εξαφανίζονται και δεν παρέχουν την ίδια ποιότητα υπηρεσιών οικοσυστήματος όπως ήταν κάποτε».

«Έχουμε μεγάλες, δυνατές φωνές. Οι περισσότεροι από εμάς δεν φοβόμαστε τι θα πει η παλαιότερη γενιά ή εκείνοι με περισσότερη "δύναμη", επειδή η κλιματική αλλαγή είναι μαζικά πιο τρομακτική. Βλέπουμε με καθαρά μάτια τι συμβαίνει και πώς θα είναι το εγγύς μέλλον αν δεν ενεργήσουμε τώρα».

Maria Alejandria Aguilar, Κολομβία

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τη βλέπουμε να ξετυλίγεται σε πραγματικό χρόνο. Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί όπως γυναίκες, παιδιά, μετανάστες, εθνοτικές και αγροτικές κοινότητες, έχουν τις χειρότερες συνέπειές της. Για αυτούς τους πληθυσμούς, ο αγώνας για την επιβίωσή τους δεν είναι θέμα μελλοντικών προβολών και σεναρίων, είναι η καθημερινή τους ζωή. Πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε και να υποστηρίζουμε την αλλαγή και τις ειλικρινείς δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία στο σύνολό της».

Lara Philine Werner, Γερμανία

«Μαζί, οι Arctic Angels οδηγούν στη δέσμευση πολυμέσων για να επηρεάσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την προστασία του πάγου, που μειώνεται γρήγορα».

«Κάνω επίσης μεταπτυχιακό στην επιχειρηματική στρατηγική και περιβάλλον, εστιάζοντας στις ηθικές υποχρεώσεις των γερμανικών εταιρειών μόδας και στην αυθεντικότητά τους προς τη βιωσιμότητα. Έχω κίνητρο να δω ότι η βιωσιμότητα και η διαφάνεια των επιχειρηματικών πρακτικών γίνονται σαφής αποστολή, όχι απλά όραμα. Η Γη μας δίνει αρκετά σημάδια για να δράσουμε τώρα. Κάθε άτομο, επιχείρηση και ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Emma Grace Wilkinson, Αγγλία

«Ως συντονίστρια του δικτύου Arctic Angels, υποστηρίζω και καθοδηγώ νέους ηγέτες που κινητοποιούνται για την προστασία των Global Commons. Μαζί, προσπαθούμε να ξυπνήσουμε τον κόσμο στην πραγματικότητα ότι η απώλεια του πολικού πάγου θα επηρεάσει όλους».

«Οι πάγοι της Αρκτικής και της Ανταρκτικής είναι οι θερμοστάτες του πλανήτη μας. Τώρα, οι επιπτώσεις των ραγδαίων αλλαγών που βιώνουν και της επιταχυνόμενης τήξης αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο κλίμα. Με τη σειρά του, προκαλώντας πλημμύρες, ξηρασίες, απώλεια βιοποικιλότητας, επισιτιστική ανασφάλεια και πλήθος κοινωνικών ζητημάτων. Η κατανόηση της εγκάρσιας κρίσης του πάγου είναι ζωτικής σημασίας και οδηγεί στο γιατί πρέπει να ενώσουμε όλους τους τομείς για την προστασία των πολικών οικοσυστημάτων».

«Ελπίζουμε να οδηγήσουμε την αλλαγή πολιτικής για την υπεράσπιση του Κεντρικού Αρκτικού Ωκεανού από την εκμετάλλευση - για την προστασία του πάγου που μας έχει απομείνει. Ο λόγος για αυτόν τον καθορισμό προτεραιοτήτων είναι απλός: δεν μπορείτε να φυτέψετε πάγο».

Mitzi Jonelle Tan, Φιλιππίνες

«Κάποιοι μπορεί να ρωτήσουν, γιατί εγώ από τις Φιλιππίνες, που δεν έχω δει ποτέ χιόνι, να νοιάζομαι για τον πάγο; Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τμήματα του κλιματικού συστήματος μεμονωμένα, όλα είναι αλληλένδετα και όλα ξεκινούν από την Αρκτική που θερμαίνεται γρηγορότερα από οπουδήποτε αλλού στη Γη ».

«Αυτό έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε όλους. Βλέπουμε τις θάλασσες να ανεβαίνουν από την τήξη των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τα νησιωτικά έθνη. Έχουμε ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικών εκτοπίσεων για τους πρόσφυγες από το κλίμα και αυτό θα αυξηθεί περισσότερο και η σκέψη να φύγω από τις Φιλιππίνες, να μην έχω άλλη επιλογή παρά να φύγω από τη χώρα μου, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων είναι κάτι που με πληγώνει πολύ».

Δείτε ακόμη: 8 + 1 φωτογραφίες δείχνουν εκπληκτικά το δράμα της φύσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr