UPDATE #NOW

Μπορούμε να μάθουμε ξένες γλώσσες στον ύπνο μας;


The Jennettes

13 Σεπτεμβρίου 2021

sleeping
Πολλοί υποθέτουν ότι ο εγκέφαλος απλώς κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, το μυαλό μας στην πραγματικότητα επεξεργάζεται αναμνήσεις όταν κοιμόμαστε βαθιά. Ο εγκέφαλος περνάει από τα ίχνη μνήμης που δημιουργήθηκαν ενώ ήταν σε εγρήγορση και ενισχύει τα σημαντικά, ενώ φθίνει ή διαγράφει τα ασήμαντα για να δημιουργηθεί χώρος για τις νέες πληροφορίες της επόμενης ημέρας. 

Πολλοί νομίζουν ότι ο εγκέφαλος απλώς "κλείνει" κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το μυαλό μας επεξεργάζεται αναμνήσεις όταν κοιμόμαστε βαθιά. Ο εγκέφαλος περνάει από τα ίχνη μνήμης που δημιουργήθηκαν ενώ ήταν σε εγρήγορση και ενισχύει τα σημαντικά, ενώ φθίνει ή διαγράφει τα ασήμαντα για να δημιουργηθεί χώρος για τις νέες πληροφορίες της επόμενης ημέρας. 

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου ή αλλιώς Slow Wave Sleep (SWS), ο εγκέφαλος είναι περισσότερο ή λιγότερο ενεργός σε κύματα, που διαρκούν περίπου μισό δευτερόλεπτο το καθένα. Μία έρευνα αξιοποίησε αυτήν την πληροφορία και απέδειξε ότι ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να επεξεργάζεται και να διατηρεί πληροφορίες κατά τη διάρκεια του SWS. Το δεδομένο αυτό έκανε τον Marc Züst, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, και την ομάδα του να σκεφτούν ότι εάν ο εγκέφαλός μας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να αφομοιώσει και να κρατήσει πληροφορίες, είναι πιθανό ότι θα μπορούσαμε επίσης να μάθουμε νέα πράγματα ενώ κοιμόμαστε. 

Ο Züst, μαζί με τους ερευνητές Katharina Henke και Simon Ruch, αποφάσισαν να το ελέγξουν. Η μελέτη τους του 2019 εξέτασε εάν οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν νέες λέξεις σε μια ξένη γλώσσα κατά τη διάρκεια του SWS. Το πείραμά τους περιλάμβανε κάποια άτομα, τα οποία κοιμόνταν με ακουστικά στα αυτιά τους. Κατά την διάρκεια του ύπνου, τους παίχτηκαν ηχογραφήσεις στις οποίες λέγονταν λέξεις σε μία κατασκευασμένη ειδικά για την περίσταση γλώσσα, ακολουθούμενη από τη μετάφρασή τους στα γερμανικά-τη μητρική γλώσσα των συμμετεχόντων. 

jenny.gr

Εάν αυτό φαίνεται πολύ αφηρημένο, φανταστείτε ότι κάποιος λέει, «Tofer» σημαίνει «κλειδί» και «Guga» σημαίνει «ελέφαντας». Αυτές οι λέξεις δεν είναι πραγματικές, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο εγκέφαλός δημιουργεί μια σχέση μεταξύ του ήχου της νέας λέξης και του νοήματός της. Και οι συμμετέχοντες έκαναν ακριβώς αυτό.

Όταν οι συμμετέχοντες ήταν ξύπνιοι, μπορούσαν να θυμηθούν, για παράδειγμα, ότι ένα «Guga» ήταν μεγαλύτερο από ένα «Tofer». Καταπληκτικό, σωστά; Σίγουρα, αλλά η απόσταση από αυτό μέχρι το «μπορούμε να μάθουμε μια γλώσσα στον ύπνο μας» είναι μεγάλη και ενέχει επιφυλάξεις. «Ενώ αυτό μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της απόκτησης λεξιλογίου, η εκμάθηση μιας εντελώς νέας γλώσσας είναι πολύ, πολύ πιο πολύπλοκη υπόθεση», λέει ο Züst. Η εκμάθηση γραμματικής, για παράδειγμα, απαιτεί από τον εγκέφαλο να αναλύσει σύνθετες δομές προτάσεων, που είναι απαραίτητες για την εκμάθηση μιας γλώσσας και που δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

jenny.gr

Επίσης, η κατάσταση συνειδητότητας στην οποία βρισκόμαστε όταν λαμβάνουμε πληροφορίες κάνει τη διαφορά στο πώς τις ανακαλούμε. Ο Züst εξηγεί ότι αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να μάθετε μια γλώσσα κοιμισμένοι. «Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του SWS εισέρχονται στον εγκέφαλο ασυνείδητα και δεν θα μπορείτε να έχετε συνειδητά πρόσβαση σε αυτές στη συνέχεια. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μερικά κόλπα για να φτάσουμε στις πληροφορίες μετά το ξύπνημα των συμμετεχόντων στο πείραμα. Χρησιμοποιήσαμε ένα τεστ για τη σιωπηρή μνήμη, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να εμπιστευτούν τα ένστικτα τους. Τους δείξαμε ξανά όλες τις ξένες λέξεις που παρουσιάζαμε κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά εκείνοι νόμιζαν ότι έβλεπαν αυτές τις λέξεις για πρώτη φορά και απλώς μαντέψαν αν αυτές ήταν μεγάλα ή μικρά αντικείμενα». 

Δυστυχώς, λοιπόν, δεν υπάρχει συντόμευση για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας μέσω του ύπνου. Οπότε αν θέλετε να μάθετε, για παράδειγμα, γαλλικά, καλύτερα να στρωθείτε στο διάβασμα. 

Δείτε ακόμη: Τα 5 καλύτερα apps που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr