UPDATE #NOW

Η Αψίδα του Θριάμβου τυλιγμένη με ύφασμα: Το έργο των Christo και Jeanne-Claude 60 χρόνια μετά την έμπνευσή του


The Jennettes

18 Σεπτεμβρίου 2021

Η Αψίδα του Θριάμβου τυλιγμένη με ύφασμα: Το έργο των Christo και Jeanne-Claude 60 χρόνια μετά την έμπνευσή του
Η Αψίδα του Θριάμβου τυλιγμένη με ύφασμα

To Παρίσι αποκαλύπτει ένα μνημειώδες έργο τέχνης των Christo και Jeanne-Claude, 60 χρόνια από την έμπνευση του. Η Αψίδα του Θριάμβου τυλιγμένη με ασημί και μπλε ύφασμα.Οι δύο καλλιτέχνες συνέλαβαν την ιδέα για το έργο με τίτλο «Arc de Triomphe, Wrapped» το 1961. Η έκθεση άνοιξε στις 17 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Τα Σαββατοκύριακα, ο κυκλικός κόμβος της Αψίδας του Θριάμβου θα είναι πλήρως πεζοδρομημένος.

 

Όσοι βρεθούν αυτές τι ημέρες στη διάσημη αψίδα του Ναπολέοντα, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων  θα μπορούν να θαυμάσουν αλλά και να αγγίξουν το λαμπερό ύφασμα, ενώ μπορούν να ανέβουν τα 50 μέτρα μέχρι την κορυφή του μνημείου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Libération (@liberationfr)

Σε συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση του έργου, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Roselyne Bachelot το χαρακτήρισε ως «ένα τρομερό δώρο που προσφέρεται στους Παριζιάνους, τους Γάλλους και όχι μόνο, σε όλους τους λάτρεις της τέχνης».
Σημειώνοντας τη θλίψη για τους θανάτους των καλλιτεχνών, η Bachelot έκανε λόγο για «μια μεταθανάτια μαρτυρία καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας».

Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάτσεφ, γεννημένος στη Βουλγαρία, γνώρισε την σύζυγό του Ζαν Κλοντ στο Παρίσι το 1958 και αργότερα έγιναν ζευγάρι. Η ιδέα για το έργο τέχνης γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60, όσο ζούσαν στο Παρίσι. Η Ζαν Κλοντ πέθανε το 2009 και Κρίστο πέρυσι τον Μάιο. Το μνημείο επρόκειτο να τυλιχτεί με το ύφασμα το περασμένο φθινόπωρο, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε το έργο.

Ο Κρίστο «ήθελε να ολοκληρώσει αυτό το έργο. Μας έκανε να του υποσχεθούμε ότι θα το κάνουμε», δήλωσε ο ανιψιός του ζευγαριού, Βλαντιμίρ Γιαβάτσεφ, στο Associated Press. Το έργο των 14 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται μέσω της πώλησης των προπαρασκευαστικών μελετών, σχεδίων, μοντέλων κλίμακας και άλλων έργων του Κρίστο, είπε ο Γιαβάτσεφ.

jenny.gr

Οι καλλιτέχνες ήταν γνωστοί για περίτεχνες, προσωρινές δημιουργίες που περιελάμβαναν την επένδυση οικείων δημόσιων χώρων με ύφασμα, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κτιρίου Reichstag στο Βερολίνο που φιλοξενεί τις συνεδριάσεις της Bundestag και της γέφυρας Pont Neuf στο Παρίσι.

Ο Γιαβάτσεφ είπε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει ένα άλλο από τα ημιτελή έργα του διάσημου ζευγαριού: μία εγκατάσταση ύψους 150 μέτρων που θα μοιάζει με πυραμίδα στο Αμπού Ντάμπι. «Έχουμε τα σχέδια, απλά πρέπει να το κάνουμε», είπε.