UPDATE #NOW

Νύχτες Πρεμιέρας: 8 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε από το φετινό Φεστιβάλ


Κλέλια Φατούρου

21 Σεπτεμβρίου 2021

Νύχτες Πρεμιέρας: 8 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε από το φετινό Φεστιβάλ

Αν υπάρχει κάτι που μου στέρησε η πανδημία και που πραγματικά πεθύμησα, αυτό είναι η εμπειρία του κινηματογράφου. Η ιεροτελεστία της ταινίας σε μεγάλη οθόνη, ο ήχος της μηχανής του ποπ κορν, τα ψου ψου από τους διπλανούς (κι ας είναι τόσο ενοχλητικά), τα κουνούπια των θερινών.

Η πανδημία άλλαξε πολλά, αλλά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παραμένει θεσμός που μάς επισκέπτεται και φέτος, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας κατά του ιού και μοιράζοντας τις ταινίες σε θερινούς αλλά και χειμερινούς κινηματογράφους. Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, το σινεφίλ κοινό θα ξεχυθεί στην πόλη για να απολαύσει τις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες υπόσχονται δράση, αφιερώματα, μία Χρυσή Αθηνά, αλλά κυρίως στιγμές που μάς έλειψαν. Όλα αυτά στους θερινούς κινηματογράφους Αίγλη Ζαππείου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ριβιέρα, Στέλλα και Σινέ Φλερύ αλλά και στις αίθουσες: Δαναός, Ιντεάλ, Τριανόν και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ'ολη τη διάρκεια, ενώ θα μπαίνουν οι θεατές με πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης και αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Εμείς ξεχωρίσαμε τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε. Πρεμιέρες, βραβευμένες αλλά και σπουδαία ντοκιμαντέρ, αφιερώματα (στον Orson Welles και το trans cinema) και μικρού μήκους που ξεχώρισαν και διεκδικούν μία Χρυσή Αθηνά. Πάμε να πάρουμε μία γεύση από το τι μάς περιμένει στη μεγάλη γιορτή του σινεμά.

Titane

Μια σειρά ανεξήγητων φόνων γίνεται αφορμή προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας πατέρας με τον εδώ και 10 χρόνια αγνοούμενο γιο του. Και ένα τολμηρό, γεμάτο τσαμπουκά και θράσος θρίλερ, στο οποίο η έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας συναντά το "Crash" και το σινεμά σωματικού τρόπου του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, αναγορεύει τη γαλλικής καταγωγής δημιουργό του "Raw" στη μόλις δεύτερη σκηνοθέτιδα που κατόρθωσε να κατακτήσει ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα.  Ριψοκίνδυνη και προβοκατόρικη επίθεση στις αισθήσεις, το "Titane" είναι το κινηματογραφικό ραντεβού που οι θαυμαστές του προκλητικού και ασυμβίβαστου σινεμά δεν πρέπει να χάσουν. 

Δαναός/21:00 (24 Σεπτεμβρίου)

Δεν δίνω γαμ****η δεκάρα

Αεροσυνοδός ταξιδεύει ανά την Ευρώπη και στα ενδιάμεσα των πτήσεων παραδίδεται στο αλκοόλ και τις tinder διεξόδους, ζώντας σε μια λούπα κακής τέκνο και ακόμη χειρότερων ραντεβού. Όμως μια αναπάντεχη απόλυση την αναγκάζει να επιστρέψει στην οικογένειά της και να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν. Η Αντέλ Εξαρχόπουλος σαρώνει ερμηνευτικά όποιον τολμά να μοιραστεί μαζί της το κάδρο σε ένα δράμα για μια ζαλισμένη γενιά που αναζητά τις δικές της εξόδους κινδύνου

Δαναός/19:30 (25 Σεπτεμβρίου) και Αίγλη Ζαππείου/19:45 (27 Σεπτεμβρίου)

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters

Οι Πικροδάφνες

Η Πάολα Ρεβενιώτη, η Μπέτυ Βακαλίδου και η Εύα Κουμαριανού, 3 τρανς γυναίκες που γνωρίζονται μεταξύ τους περισσότερα από 40 χρόνια, σε μια νυχτερινή βόλτα στην Αθήνα, επισκέπτονται ξανά τους δρόμους της πόλης που ξεκίνησαν τη σεξεργασία από νεαρή ηλικία, τα μέρη στα οποία χάρηκαν τη ζωή, αγάπησαν και αγαπήθηκαν, τα μέρη στα οποία αγωνίστηκαν, έζησαν και αντιστάθηκαν ηρωικά.

Μπέττυ

Μια μικρού μήκους ταινία που αφηγείται το 24ωρο μίας τρανς γυναίκας. Με αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή της, εικόνες από την τωρινή, καθώς η μέρα βαδίζει προς το τέλος της, το παρελθόν και το παρόν τέμνονται.

Τριανόν/21:45 (25 Σεπτεμβρίου)

Η Νύχτα ανήκει στους Εραστές

Δύο παλιοί συμμαθητές, αγόρι και κορίτσι, συναντιούνται ξανά από τύχη. Οι συγκυρίες τους σπρώχνουν να περάσουν το βράδυ μαζί, ολομόναχοι με τα μυστικά, τις επιθυμίες, τις σεξουαλικές τους ορμές. Η νύχτα που θα βιώσουν είναι βαθιά εξομολογητική, άκρως σεξουαλική και με τον τρόπο της σαρωτική. Με δύο θαρραλέους και φωτογενείς πρωταγωνιστές, διαλόγους- στολίδι, νεανικό πόθο να σιγοβράζει σε κάθε πλάνο και φοβερό ερωτισμό, ένας πολλά υποσχόμενος Γάλλος σκηνοθέτης υπογράφει ένα ντεμπούτο-έκπληξη, ερεθιστικό με παραπάνω από έναν τρόπο, και ενδεικτικό του πώς μια ταινία μπορεί να γίνει συναρπαστική, ακόμα και αν σε αυτή παίζουν μόλις δύο ηθοποιοί.

Αίγλη Ζαππείου/19:45 (26 Σεπτεμβρίου)

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό

Ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ και ο Τζον Γουότερς δίνουν ραντεβού σε μια φοβερά επείγουσα, εξόχως πολιτική και λυτρωτικά αθυρόστομη σάτιρα που κέρδισε επάξια τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, διηγούμενη όσα τραγελαφικά συμβαίνουν, όταν το ερωτικό βίντεο που γυρίζει ένα ζευγάρι για προσωπική του χρήση, διαρρέει μυστηριωδώς στο διαδίκτυο. Από τους πλέον καταξιωμένους δημιουργούς του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά, ο Ράντου Ζούντε προσκαλεί σε ένα μεταμοντέρνο κινηματογραφικό παιχνίδι, μια εκ νέου ανασκόπηση και ανάγνωση της πρόσφατης Ιστορίας, με εργαλείο του την κωμωδία του παραλόγου. Ταινία αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους και για πάσης φύσεως συντηρητικούς θύτες.

Ιντεάλ/20:15 (27 Σεπτεμβρίου)

Dune

Η εξωτική ομορφιά του Αρράκις, το πολύτιμο μπαχαρικό, ο πόλεμος των Χαρκόνεν με τους Φρέμεν, ο Οίκος των Ατρειδών, ο Μεσσίας του "Dune". Η πιο προσδοκώμενη ταινία της χρονιάς, διασκευή στο θρυλικό λογοτεχνικό έπος του Φρανκ Χέρμπερτ, «προσγειώνεται» με λαμπερό καστ, αποστομωτική καλλιτεχνική διεύθυνση, δράση, πολιτική ίντριγκα και οικολογικό όραμα. Ο Ντενί Βιλνέβ, μετά τα "Arrival" και "Blade Runner 2046", ξεφυλλίζει ένα μυθιστορηματικό υπόδειγμα επιστημονικής φαντασίας και υπόσχεται ένα μεγαλόπνοο κινηματογραφικό ταξίδι. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Δαναός και Ιντεάλ/20:30 (2 Οκτωβρίου)

The French Dispatch

Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Τίλντα Σουίντον, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Λεά Σεντού, Μπιλ Μάρει, Έντουαρντ Νόρτον, Γουίλεμ Νταφό είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές του πιο εντυπωσιακού καστ της φετινής κινηματογραφικής χρονιάς. Όλοι τους συμμετέχουν ενθουσιωδώς στην ολοκαίνουρια ταινία του Γουές Άντερσον, που εμπνέεται τα όσα σκαμπρόζικα διηγείται από τις σελίδες και τα άρθρα ενός σοφιστικέ περιοδικού αλλοτινών καιρών, το οποίο εκδίδεται σε μια παραμυθένια κωμόπολη της Γαλλίας. Αστείρευτη δεξαμενή ιδεών και αναφορών, γνήσια σκηνοθετική εξτραβαγκάνζα, ταινία ξέχειλης δεξιοτεχνίας ή αλλιώς όσα μπορεί να περιμένει κανείς από την ξέφρενη φαντασία του δημιουργού που είναι υπεύθυνος για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και την «Οικογένεια Τενενμπάουμ».

Δαναός/21:00 (3 Οκτωβρίου)