UPDATE #NOW

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση


7 Οκτωβρίου 2021

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το πρωινό εκείνο του Οκτώβρη που ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα, στον κόσμο ολόκληρο – γιατί όχι – η ετυμηγορία των δικαστών: Ένοχοι! Η Χρυσή Αυγή είναι Εγκληματική Οργάνωση!

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το πρωινό εκείνο του Οκτώβρη που ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα, στον κόσμο ολόκληρο – γιατί όχι – η ετυμηγορία των δικαστών: Ένοχοι! Η Χρυσή Αυγή είναι Εγκληματική Οργάνωση!

Ήταν 7 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από το μεσημέρι - κι ενώ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο - όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε τις ομόφωνες αποφάσεις. Η πολύκροτη και μαραθώνια Δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ολοκληρωθεί! Κρίθηκε ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος... Κρίθηκαν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία είχε φθάσει στο τέλος της. Θα ήταν κλισέ και τετριμμένο να πούμε ότι η Δημοκρατία είχε νικήσει, αλλά έτσι ήταν ακριβώς! Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ποινική δίκη στην οποία δικάστηκαν 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Οι 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορήθηκαν επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015 στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια μετά, στις 22 Οκτωβρίoυ του 2020. Στο πλαίσιο της δίκης συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα: Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ, και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις που είχαν ήδη δικαστεί ή δικάζονταν παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Μια περιπετειώδης διαδικασία

Η δίωξη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης ασκήθηκε με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό» νόμο 2928/2001, ο οποίος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Σημίτη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τον Μάρτιο του 2015 αναδείχθηκε με κλήρωση η σύνθεση του αρμόδιου δικαστηρίου. Πρόεδρος κληρώθηκε η εφέτης Μαρία Λεπενιώτη. H δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου του 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Έκπληξη από την εισαγγελέα!

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου είχε προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, πρώην βουλευτών και φερόμενων ως μελών της Χρυσής Αυγής, για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι «… δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζατ Λουκμάν, αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ, του χώρου «Αντίπνοια», του μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά!

Απάντησε το δικαστήριο

Όμως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν συντριπτκή: Κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση οι 50 από τους κατηγορούμενους, με τους 7 πρώην βουλευτές πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής να θεωρούνται διεύθυνση της Οργάνωσης. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης οι γονείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα και ο Παναγιώτης, συγκινημένοι έφταναν στο ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να χαιρετήσουν και να αγκαλιάσουν διαδηλωτές που πανηγύριζαν την απόφαση. Νωρίτερα η Μάγδα Φύσσα είχε δηλώσει: «Κερδίσαμε ένα κομμάτι της μάχης. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο reader.gr