UPDATE #NOW

Το ντοκιμαντέρ της ξεκαρδιστικής Tig Notaro για τον καρκίνο του μαστού, τη μητρότητα και τον έρωτα


Κλέλια Φατούρου

24 Οκτωβρίου 2021

Το ντοκιμαντέρ της ξεκαρδιστικής Tig Notaro για τον καρκίνο του μαστού, τη μητρότητα και τον έρωτα

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία πολύ σοβαρή και απειλητική νόσος για τις γυναίκες. Η κωμικός Tig Notaro το γνωρίζει πολύ καλά. Και μας το διηγείται μέσα από ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο συγκίνηση, αλήθεια και πολύ γέλιο.

Η Tig είναι ένα πολύ ξεχωριστό είδος κωμικού. Ο βασικός λόγος που τη λατρεύω είναι επειδή έχει αυτό το σοβαρό αγέλαστο ύφος και τη μονοτονία στη φωνή. Πετάει την ατάκα και παραμένει ανέκφραστη. Ούτε φανφάρες, ούτε υπερβολές στο delivery. Δείτε το επεισόδιο στο Netflix και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Το ντοκιμαντέρ (που θα βρείτε επίσης στο Netflix) είναι κάτι περισσότερο από μία ιστορία για μία κωμικό. Είναι μία βουτιά στις πιο προσωπικές στιγμές της. Η κατάρρευση στη σκηνή εξαιτίας μίας σοβαρής πνευμονίας, ο θάνατος της μητέρας της μετά από μία εβδομάδα, η διάγνωση για καρκίνο στους μαστούς, η διπλή μαστεκτομή. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον καρκίνο του μαστού ή για τη ζωή την ίδια. Πώς να επιβιώνεις όταν σκάνε τα ζόρια back to back και δεν προλαβαίνεις να χωνέψεις το ένα έτσι ώστε να διαχειριστείς το επόμενο.

Η απώλεια της μητέρας της και ο καρκίνος ήρθαν σε μία πολύ περίεργη χρονική στιγμή, αλλά δεν στάθηκαν εμπόδιο. Ήταν όταν η Tig είχε ήδη αποφασίσει ότι θέλει να γίνει μητέρα. Οι θεραπείες δεν της επέτρεψαν να κυοφορήσει η ίδια, και αυτό είναι κάτι που μαθαίνει μπροστά στην κάμερα.
Ωστόσο, ο σκοπός του "Tig" δεν είναι να κάνουμε φετίχ τον πόνο και να κλαίμε για τη ματαιότητα και τη συνειδητοποίηση του πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η ζωή. Υπάρχει και το φως και αυτό ακριβώς θέλει να δείξει η Notaro. Εκείνη την περίοδο γνώρισε τη σύντροφό της, Stephanie Allynne, με την οποία ήταν φίλες αρχικά. Ήρθαν πιο κοντά και μοιράστηκαν μαζί το ταξίδι της απόκτησης οικογένειας μέσω παρένθετης μητέρας. Το 2016, απέκτησαν τους δίδυμους γιους τους, Max και Finn και είναι μαζί μέχρι σήμερα. 

Το χιούμορ ως μέσο ανακούφισης (και όχι μόνο για την ίδια)

Όταν μιλάμε για σοβαρές νόσους, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε μόνο απαισιόδοξα και να πέφτουμε σε βαθιά κατάθλιψη. Είναι μία πολύ φυσιολογική αντίδραση και καθένας από εμάς αντιδρά πολύ διαφορετικά στις δύσκολες καταστάσεις. Η Tig Notaro έρχεται ως μία πολύ καλή υπενθύμιση για τις στιγμές που η ζωή γίνεται αλύπητη και εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε. Μας θυμίζει επίσης την αξία του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού. Λειτουργεί ανακουφιστικά και βοηθά όλους εκείνους που ταυτίζονται. «Μια ζωή έλεγα ότι το στήθος μου είναι επίπεδο και τώρα με εκδικείται. Έτσι είσαι; Θα σε σκοτώσω», λέει η Tig κατά τη διάρκεια ενός stand up, στο οποίο ανακοινώνει την ασθένειά της και την κάνει το κεντρικό θέμα.