UPDATE #NOW

Spot A Stray: Η πρώτη εφαρμογή που εντοπίζει αδέσποτα και χαμένα σκυλάκια είναι ελληνική


Κλέλια Φατούρου

23 Νοεμβρίου 2021

Spot A Stray: Η πρώτη εφαρμογή που εντοπίζει αδέσποτα και χαμένα σκυλάκια είναι ελληνική

Το Spot A Stray είναι η εφαρμογή που χρειαζόμασταν σίγουρα και διευκολύνει την εύρεση χαμένων αλλά και αδέσποτων σκυλιών.

Αν είσαι φιλόζωος, το πιθανότερο είναι ότι είσαι ήδη μέλος αντίστοιχων οργανώσεων ή το Facebook σου είναι γεμάτο από κουτάβια και γατάκια που αναζητούν σπίτι. Ή πολλοί άνθρωποι που έχασαν το αγαπημένο τους τετράποδο σε συγκεκριμένη περιοχή. Η Ελλάδα είναι γεμάτη αδέσποτα γιατί η κουλτούρα της εγκατάλειψης καλά κρατεί. Μέχρι λοιπόν να αλλάξουν τα πράγματα, η πρώτη ελληνική εφαρμογή μας βοηθά να εντοπίσουμε με ακρίβεια τα σημεία εγκατάλειψης αλλά και πού βρήκαμε χαμένα κατοικίδια, που ενδεχομένως αναζητούνται από τον ιδιοκτήτης της.

Μιλήσαμε με τον Πάνο Αντωνόπουλο, τον ένα εκ των τεσσάρων δημιουργών της ολοκαίνουριας εφαρμογής Spot A Stray για την ιδέα που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και υλοποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα. «Το Spot a Stray είναι η πρώτη εφαρμογή για την καταγραφή αδέσποτων και απολεσθέντων σκυλιών στην Ελλάδα. Εύκολα και γρήγορα (σε λιγότερο από 1 λεπτό) μπορείς να ανεβάσεις κάποιο σκύλο στον χάρτη αλλά και να δεις αδέσποτα/απολεσθέντα σκυλιά στην περιοχή σου, όπως και τα κοντινότερα κτηνιατρεία στην περίπτωση που το σκυλάκι που έχει βρεθεί, χρειάζεται ιατρική βοήθεια.

«Η γενική ιδέα (πέρα του ότι μπορείς να βοηθήσεις μεμονωμένα σκυλιά, ή να βρεις τον σκύλο που πιθανώς έχεις χάσει) είναι ότι καταγράφοντας και γνωρίζοντας τον πληθυσμό των αδέσποτων ανά περιοχή, είναι πολύ πιο εύκολο να οριστούν στρατηγικές από τους αρμόδιους φορείς (Δήμους, Κράτος). Γιατί, άλλη στρατηγική για τη διάσωση όλων αυτών των αδέσποτων έχεις όταν στην περιοχή σου υπάρχουν 50 και άλλη αν υπάρχουν 5.000.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και σε Android αλλά και σε iOS και η ομάδα αποτελείται από 4 άτομα. Η Άρτεμις Ράφα, ο Ιωάννης Βαβίτσας, ο Τάσος Κουμασίδης και ο Πάνος Αντωνόπουλος δημιούργησαν μία εφαρμογή που τη χρειαζόμασταν εδώ και χρόνια.