UPDATE #NOW

5 τρόποι να διαβάζετε περισσότερο το 2022, ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο


Κλέλια Φατούρου

27 Δεκεμβρίου 2021

bookworm
Unsplash/David Lexzano
Υπάρχουν τρόποι να καταφέρεις να διαβάσεις όλα αυτά τα βιβλία που σκονίζονται στη βιβλιοθήκη σου

Ξέρουμε πολύ καλά ότι θα έπρεπε να το κάνουμε, αλλά συνεχίζουμε να το αναβάλουμε και να λέμε δικαιολογίες στον εαυτό μας. Έχουμε ένα ράφι γεμάτο βιβλία που έχουμε σκοπό να διαβάσουμε, αλλά καταλήγουμε να βλέπουμε Netflix, να κοιμόμαστε ή να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι βαθιά μέσα σου ξέρεις πως δεν χρειάζεται να έχεις άδεια προκειμένου να διαβάσεις ένα βιβλίο. Τρόποι υπάρχουν. Και αν δεν σε πείθουμε εμείς, να σε ενημερώσω ότι έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Science & Medicine υποστηρίζει ότι εκείνοι που διαβάζουν βιβλία, ζουν 1-2 χρόνια περισσότερο. Επίσης, όσοι διαβάζουν 3,5 ώρες την εβδομάδα, έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Μήπως αυτοί οι λόγοι αρκούν για να βρούμε χρόνο για τα βιβλία μέσα στο 2022;

Θέσε στόχους (αλλά χωρίς να το ξέρουν οι άλλοι)

Αντί να κάνουμε μεγαλεπήβολες δηλώσεις ότι θα διαβάσουμε 5 βιβλία σε έναν μήνα, ας θέσουμε πιο επιτεύξιμους στόχους. 20 σελίδες τη μέρες είναι κάτι εφικτό και δεν σε αγχώνει. Επίσης, δεν χρειάζεται να το μοιραστείς με τους άλλους. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με έρευνες, όταν ανακοινώνουμε κάτι στους άλλους, είναι και λιγότερο πιθανό να το πραγματοποιήσουμε.

Βάλτο στο ημερολόγιο

Σημείωσε πότε προτιμάς να διαβάζεις. Μισή ώρα όταν ξυπνάς, πριν κοιμηθείς ή στο lunch break σου;

Να έχεις πάντα στην τσάντα ένα βιβλίο

Ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να τα φέρει η μέρα. Αν δεν οδηγείς και παίρνεις τα Μέσα, είναι πολύ πιθανό να σου αρέσει το διάβασμα μέχρι να φτάσεις στη δουλειά. Ή να χρειαστεί να περιμένεις μία φίλη σε ένα καφέ. Κάθε αφορμή είναι καλή για λίγο διάβασμα.

Δεν πειράζει αν το παρατήσεις

Αντικειμενικά μιλώντας, δεν γίνεται να σου αρέσουν όλα τα είδη βιβλίων. Αν ξεκινήσεις κάποιο και διαπιστώσεις ότι δεν σε ενδιαφέρει καθόλου μέσα στις πρώτες 30 σελίδες, είναι οκ να το παρατήσεις και να ξεκινήσεις ένα άλλο. Μην το βλέπεις ως αποτυχία.

Γράψου σε book club

Μία πολύ έξυπνη ιδέα είναι να γίνεις μέλος σε μία λέσχη βιβλίου και να διαβάσεις το προτεινόμενο βιβλίο. Μαζεύεστε, το συζητάτε και η όλη διαδικασία γίνεται πιο διαδραστική.