UPDATE #NOW

Η ασύλληπτη ιστορία του Charles Joughin που επέζησε από τον Τιτανικό επειδή είχε πιει πολύ αλκοόλ


JTeam

28 Δεκεμβρίου 2021

Η ασύλληπτη ιστορία του Charles Joughin που επέζησε από τον Τιτανικό επειδή είχε πιει πολύ αλκοόλ
Ανάμεσα στις πιο περίεργες ιστορίες που αναδύθηκαν από το ναυάγιο του Τιτανικού, είναι και αυτή του Charles Joughin, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει, περνώντας δυόμισι ώρες στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού. Πώς; Πίνοντας πολύ αλκοόλ!

Από τις πιο έντονες σκηνές της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας όλων των εποχών, υπάρχει μία πολύ χαρακτηριστική, όπου ο Jack και η Rose σκαρφαλώνουν επάνω στη μία πλευρά του πλοίου όσο βυθίζεται. Καθώς η Rose γυρίζει το κεφάλι της, βλέπει το τρομοκρατημένο βλέμμα ενός κυρίου, ο οποίος βασιζόταν στον αληθινό χαρακτήρα του Charles Joughin.

Η ιστορία του φούρναρη του Τιτανικού είναι μία από τις πιο περίεργες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Τιτανικού και αυτό γιατί ήταν ανάμεσα στους λίγους που εντοπίστηκαν στη θάλασσα και κατάφεραν να επιβιώσουν. Όσο για τον λόγο που τα κατάφερε; Ο Joughin πέρασε δυόμισι ώρες στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού επειδή... τα είχε τσούξει, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Η πιο ασύλληπτη ιστορία του ναυαγίου

Ο Αγγλοαμερικανός Charles Joughin την ώρα της πρόσκρουσης στο παγόβουνο, κοιμόταν αλλά ξύπνησε εξαιτίας του έντονου θορύβου. Ως αρχιφούρναρης, ζήτησε αμέσως από τους υφισταμένους του να μεταφέρουν 50 καρβέλια ψωμί στο κατάστρωμα ώστε οι επιβάτες να μπορούν να πάρουν μαζί τους τροφή στις βάρκες.

Παρόλο που τα παγωμένα νερά, τα οποία έμπαιναν ορμητικά στο πλοίο, είχαν προκαλέσει πανικό στον κόσμο, ο Joughin επέστρεψε στο δωμάτιο του και ήπιε ένα ποτό. Ενώ είχε διασφαλισμένη τη θέση του, δεν προτίμησε να μπει σε κάποια βάρκα αλλά αντίθετα προτίμησε να βοηθήσει γυναίκες και παιδιά να επιβιβαστούν σε σωσίβιες λέμβους. Στη συνέχεια, πήγε ξανά στο δωμάτιο του, όπως ανέφερε και κατά την κατάθεσή του, και ήπιε ένα ακόμη ποτό.

Όταν κατανάλωσε το τελευταίο, χωρίς να ξέρουμε με ακρίβεια αν ήταν το τρίτο ή το τέταρτο, οι σωσίβιες λέμβοι είχαν φύγει όλες. Το πλοίο είχε μπει στην τελική ευθεία και βυθιζόταν με ταχύτητα αλλά εκείνος χωρίς κανέναν πανικό, πετούσε καρέκλες στο νερό με την ελπίδα πως ο κόσμος που δεν μπήκε σε βάρκες, θα έβρισκε από κάπου να πιαστεί.

Ανάμεσα σε όσα έκανε στη συνέχεια, ήταν η κατανάλωση λίγου ακόμη αλκοόλ. Το πλοίο έσπασε στα δύο όταν ανέβηκε ξανά στο κατάστρωμα. Ο ίδιος έσφιξε τη ζώνη του και το μόνο που σκέφτηκε, όπως δήλωσε αργότερα, ήταν τι θα έκανε αμέσως μετά. Όταν βρέθηκε στα παγωμένα νερά, δεν ένιωσε απειλή καθώς είχε μάθει από μικρός να είναι στη θάλασσα. Όμως, η θερμοκρασία του νερού ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Τελικά, ο Joughin κατάφερε να επιβιώσει για περίπου δυόμισι ώρες. Έπινε νερό μέχρι να ανέβει σε σωσίβια λέμβο και κατά την κατάθεσή του, δήλωσε πως επειδή είχε πιει αρκετό αλκοόλ, δεν ένιωθε το κρύο και συνεπώς καθόλου πόνο, αν και σύμφωνα με την επιστήμη, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν την πιθανότητα υποθερμίας.

Η επιβίωσή του οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός πως εξαιτίας του αλκοόλ που είχε καταναλώσει, κατάφερε να παραμείνει ψύχραιμος χωρίς να πανικοβληθεί. Μάλιστα, θεωρήθηκε ότι ήταν από τους τελευταίους που έπεσαν στο νερό οπότε έμεινε λιγότερη ώρα συγκριτικά με άλλους μέχρι το ξημέρωμα. Το πώς ακριβώς κατάφερε να επιβιώσει, παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο.

Στις ταινίες «A Night to Remember» του 1958 αλλά και στην ομώνυμη του 1997, o Charles Joughin υπήρχε μες στην ταινία, έστω και σε έναν μικρότερο ρόλο ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι αποσύρθηκε από τη θάλασσα το 1944 και πέθανε 12 χρόνια αργότερα έπειτα από δύο εβδομάδες με πνευμονία, σε ηλικία 78 ετών.