UPDATE #NOW

Stephen Hawking: Αφιερωμένο στον σπουδαίο αστροφυσικό το νέο Google Doodle


JTeam

8 Ιανουαρίου 2022

Stephen Hawking: Αφιερωμένο στον σπουδαίο αστροφυσικό το νέο Google Doodle
Το βίντεο για την επέτειο 80 χρόνων από την γέννησή του

Αφιερωμένο στον σπουδαίο αστροφυσικό Stephen Hawking είναι το σημερινό Google Doodle, με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την γέννησή του. Το video που έχει διάρκεια δυόμισι λεπτά περιλαμβάνει μια αφήγηση με την φωνή του ίδιου του φυσικού που δημιουργήθηκε από υπολογιστή. Η αφήγηση εξιστορεί το έργο του αείμνηστου επιστήμονα, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον. Το Doodle εικονογραφήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Google, Matthew Cruickshank.

Τα παιδιά του Stephen Hawking ανέφεραν σχετικά με το Doodle της Google «Θα θεωρούσε εξαιρετικά σημαντικό να μεταφερθεί το μήνυμα ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε λόγω της φυσικής του κατάστασης, δεν περιορίστηκε ποτέ ούτε η εκφραστική του δύναμη, ούτε η αποφασιστικότητα του για να επηρεάσει τον κόσμο που ζούσε. Ελπίζουμε ότι το παράδειγμά του θα προσφέρει έμπνευση και ελπίδα παγκοσμίως σε όλους όσους αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο Stephen Hawking γεννήθηκε σαν σήμερα στις 8 Ιανουαρίου του 194 στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου.Ο Stephen Hawking έγινε διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988, μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (ανάμεσά τους και τα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.

Στα 21 του διαγνώστηκε με τη θανατηφόρα «νόσο του κινητικού νευρώνα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθεί στην πορεία σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι γιατροί του είχαν δώσει δυο χρόνια ζωής. Εκείνος, ωστόσο, τους διέψευσε πανηγυρικά. Αργότερα, ωστόσο, εξαιτίας πνευμονίας, του έγινε τραχειοτομή σε ηλικία 45 ετών και ως συνέπεια κατέληξε να επικοινωνεί μόνο μέσω ψηφιακής φωνής, παραγόμενης από συνθεσάιζερ υπολογιστή. Χειριζόταν τον υπολογιστή μέσω ενός μοχλού επειδή μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα του χέρι και το δεξί του μάγουλο. Η φωνή αυτή έγραφε περίπου δύο λέξεις το λεπτό, εκτός από τις πολύ κοινές που ήταν προεπιλεγμένες στον υπολογιστή του.

Ο Hawking είχε παντρευτεί τη συμφοιτήτριά του Τζέιν Γουάιλντ το 1965 (δύο χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου του) και έκαναν τρία παιδιά, αλλά χώρισαν το 1991, καθώς η κατάστασή της υγείας του εκ των πραγμάτων έκανε τρομερά δύσκολες τις συνθήκες του γάμου.

Το 1995 ο Hawking παντρεύτηκε μία από τις νοσοκόμες του, την Ελέιν Μέισον, ένας γάμος που διήρκεσε 11 χρόνια.

Η συμβολή του στην επιστήμη ήταν τεράστια. Πέθανε το 2018, σε ηλικία 76 ετών.