UPDATE #NOW

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα θαλάσσιου δράκου ηλικίας 180 εκατ. χρόνων


JTeam

10 Ιανουαρίου 2022

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα θαλάσσιου δράκου ηλικίας 180 εκατ. χρόνων
Μία από τις κορυφαίες ανακαλύψεις στην ιστορία

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις. Ένας θαλάσσιος δράκος, ο οποίος ανήκει στο είδος των ιχθυοσαύρων και έχει ηλικία 180 εκατομμύρια έτη, βρέθηκε στα Midlands. Ο σκελετός του έχει μήκος 10 μέτρα και το κρανίο του ζυγίζει 10 τόνους.

Τα πρώτα απολιθώματα ιχθυόσαυρου, του δεινοσαύρου που χαρακτηρίζεται για τα τεράστια δόντια και τα γιγάντια μάτια του, ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από την παλαιοντολόγο Mary Anning. Τώρα, περίπου 200 χρόνια μετά, ο Joe Davis, συνεργάτης του Leicestershire and Rutland Wildlife Trust, έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη κατά τη διάρκεια μίας εργασίας ρουτίνας. Είδε τα πρώτα ίχνη τον περσινό Φεβρουάριο, στην τεχνητή λίμνη Rutland Water – αυτή η ασυνήθιστη και καλυμμένη με άμμο μάζα που πρόσεξε, ήταν τελικά το σώμα ενός τεράστιου δράκου.

Ο δρ. Dean Lomax, ο οποίος ειδικεύεται στο συγκεκριμένο είδος, δήλωσε ότι «παρά τα πολλά απολιθώματα ιχθυοσαύρων που έχουν βρεθεί στη Βρετανία, είναι άξιο ενδιαφέροντος το ότι ο ιχθυόσαυρος του Rutland είναι ο μεγαλύτερος σκελετός που βρέθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μία πρωτοφανής ανακάλυψη κι ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα στην ιστορία της βρετανικής παλαιοντολογίας».

Οι ιχθυόσαυροι ήταν θαλάσσια πλάσματα που εμφανίστηκαν στη Γη πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια. Εξαφανίστηκαν πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, δεν είχαν συγκεκριμένο μέγεθος – κάποιοι ξεπερνούσαν τα 25 μέτρα – και, σωματικά, έμοιαζαν με δελφίνια.