UPDATE #NOW

Ανακαλύφθηκε το πιο καλά διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου στην ιστορία


JTeam

22 Δεκεμβρίου 2021

Ανακαλύφθηκε το πιο καλά διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου στην ιστορία
Μόλις ανακαλύφθηκε ένα άψογα διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό στη νότια Κίνα από Βρετανούς και Κινέζους επιστήμονες σε ηλικία περίπου 66 εκατομμυρίων χρόνων.

Η ανακάλυψη ανήκει σε επιστήμονες από τη Βρετανία και την Κίνα και αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα για τον κόσμο της επιστήμης. Είναι αλήθεια λοιπόν πως στην πόλη Ganzhou της νότιας Κίνας, ένα άψογα διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό.

Βαφτίστηκε "Baby Yingliang" και ήταν έτοιμο να βγει από το αυγό του σε ηλικία περίπου 66 εκατομμυρίων ετών. Μάλιστα, ανήκει σε ένα είδος φτερωτού θηρόποδου δεινοσαύρου χωρίς δόντια του οβιραπτορόσαυρου. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το έμβρυο μήκους 27 εκατοστών είναι κουλουριασμένο μέσα σε ένα αυγό μήκους 17 εκατοστών ενώ ένα ενήλικο άτομο του είδους του έφτανε πιθανότατα τα δύο μέτρα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, Dr Fion Waisum Ma: «Πρόκειται για το πιο πλήρες έμβρυο που δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία» και δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι δεινόσαυροι κατά την επώασή τους έπαιρναν στάση πουλιού, παρόμοια με αυτή που λαμβάνουν τα έμβρυα των σύγχρονων πουλιών.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό iScience ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σπάνιο απολίθωμα είχε ανακαλυφθεί το 2000 αλλά βρισκόταν για χρόνια αποθηκευμένο σε ένα μουσείο χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό μέχρι σήμερα.

Τα έμβρυα των δεινοσαύρων συνήθως βρίσκονται σε ατελή μορφή και είναι αρκετά σπάνια. Αναφορικά με τους δίποδους οβιραπτορόσαυρους, ζούσαν στη βόρεια Αμερική και την Ασία πριν από 100 έως 66 εκατομμύρια χρόνια.

Δείτε ακόμη: