UPDATE #NOW

Lightyear: H σκηνή του γκέι φιλιού επιστρέφει, μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων της Disney


Στεφανία Παπαδημητρίου

22 Μαρτίου 2022

Lightyear: H σκηνή του γκέι φιλιού επιστρέφει, μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων της Disney
Pixar
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και η στάση τους έπιασε τόπο

Στις 9 Μαρτίου, μέσω κοινής τους δήλωσης στη Walt Disney Company, LGBTQ+ εργαζόμενοι της Pixar υποστήριξαν πως στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν να κόψουν «τις γκέι εκδηλώσεις στοργής» από τις ταινίες. Φαίνεται πως η προσπάθειά τους έπιασε τόπο – σε ένα έργο, τυλάχιστον.

Σύμφωνα με το Variety, στο Lightyear, το οποίο διηγείται την ιστορία του Buzz Lightyear που γνωρίσαμε από το Toy Story, θα δούμε τη σχέση ενός γυναικείου χαρακτήρα, της Hawthorne, με μία άλλη γυναίκα. Κι ενώ ποτέ δεν τέθηκε προς συζήτηση η ίδια η σχέση τους, κόπηκε η σκηνή του φιλιού τους. Λόγω της κατακραυγής που ακολούθησε την επιστολή αλλά και την ουδετερότητα της Disney απέναντι στην απόφαση της Florida να απαγορεύσει τις συζητήσεις περί σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού στα σχολεία, η σκηνή του φιλιού επανήλθε.

Πρόκειται για μία εξαιρετική (και σπάνια) κίνηση εκπροσώπησης της κοινότητας LGBTQ+ στις ταινίες της Pixar, αλλά και στις ταινίες κινουμένων σχεδίων εν γένει. Η Hawthorne ένας από τους ελάχιστους queer χαρακτήρες – συναντά την λεσβία κύκλωπα αστυνομικό από το Onward και την ομοφυλόφιλη μαμά από το Toy Story 4.

Το πρόβλημα με την Disney είναι πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον κόσμο και οι κινήσεις της βρίσκονται στο μικροσκόπιο - και αυτές δεν είναι πάντα φιλελεύθερες. O CEO, Bob Chapek, μάλιστα, δήλωσε κυριολεκτικά ότι η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει πολιτικούς που «έχουν τοποθετηθεί και στις δύο πλευρές του νομοσχεδίου». Μεταξύ άλλων, δώρισε $249.126 σε Βουλευτή που ψήφισε υπέρ, αλλά και $50.000 στον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ron DeSantis.

TAGS