UPDATE #NOW

Shireen Abu Akleh: H δημοσιογράφος του Al Jazeera που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς


Στεφανία Παπαδημητρίου

12 Μαΐου 2022

Shireen Abu Akleh: H δημοσιογράφος του Al Jazeera που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς
«Αυτή είναι μία ημέρα θλίψης, μία μαύρη μέρα. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τον πόνο που αισθανόμαστε όλοι», είπε η δημοσιογράφος Christine Rawi

«Οι κατοχικές δυνάμεις κάνουν έφοδο στην Jenin και πολιορκούν ένα σπίτι στη συνοικία Jabriyat. Είμαι στον δρόμο – θα επανέλθω με νεότερα όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο» έγραψε η πολεμική ανταποκρίτρια Shireen Abu Akleh, στο τελευταίο της μήνυμα στο Al Jazeera. Μία ώρα και 12 λεπτά αργότερα, ανακοινώθηκε ο θάνατός της.

H Shireen Abu Akleh, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, την ώρα που κάλυπτε τα επεισόδια στην πόλη Jenin. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν τα κατάφερε

Φορούσε το δημοσιογραφικό της πάσο και στεκόταν πλάι σε συναδέλφους της, όταν τη σκότωσαν. Από σφαίρα τραυματίστηκε και ένας ακόμη δημοσιογράφος του Al Jazeera, o Ali al-Samoudi, η κατάσταση του οποίου έχει σταθεροποιηθεί. Όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου al-Najah στο Nablus, ο θάνατος της Abu Akleh προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Πριν τη βγάλουν από το πανεπιστήμιο, τύλιξαν τη σορό της με μία σημαία της Παλαιστίνης, προκειμένου να την οδηγήσουν στο νοσοκομείο Istishari και να την ετοιμάσουν για την κηδεία της.

Οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες τη στιγμή που συνάδελφοί τους δέχθηκαν τους πυροβολισμούς, τονίζουν ότι οι δυνάμεις της Παλαιστίνης έλειπαν και διαψεύδουν τη δήλωση του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία η επίθεση ίσως και να πραγματοποιήθηκε από Παλαιστίνιους στρατιώτες.

«Ετοιμαζόμασταν βιντεοσκοπούσαμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και ξαφνικά μας πυροβόλησαν, χωρίς καν να μας ζητήσουν να φύγουμε ή να σταματήσουμε το βίντεο», δήλωσε ο al-Samoudi. «Η πρώτη σφαίρα χτύπησε εμένα και η δεύτερη τη Shireen… Δεν υπήρχε καμία αντίσταση από Παλαιστίνιους στρατιώτες σ’ εκείνο το σημείο».

Η δημοσιογράφος Shatha Hanaysha, η οποία κατάγεται από την Παλαιστίνη και στεκόταν πλάι στην Abu Akleh όταν έγινε ο πυροβολισμός, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων δυνάμεων εκείνη τη στιγμή. Υποστηρίζει ότι ο πραγματικός στόχος, ήταν οι πολεμικοί ανταποκριτές.

«Ήμασταν τέσσερις, όλοι φορούσαμε αλεξίσφαιρα γιλέκα, όλοι φορούσαμε κράνη. Ο στρατός του Ισραήλ δεν έπαψε τα πυρά ακόμη κι αφότου εκείνη (η Shireen) κατέρρευσε. Δεν μπορούσα ούτε να τεντώσω το χέρι μου και να την τραβήξω, επειδή οι σφαίρες έρχονταν κατά πάνω μας. Πυροβολούσαν για να σκοτώσουν».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα γύρω από τον θάνατό της.

Η Shireen Abu Akleh είχε διπλή υπηκοότητα, από την Παλαιστίνη και τις ΗΠΑ. Ήταν μία από τις πρώτες πολεμικές ανταποκρίτριες του δικτύου Al Jazeera, με το οποίο συνεργαζόταν από το 1997.

«Αυτή είναι μία ημέρα θλίψης, μία μαύρη μέρα. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τον πόνο που αισθανόμαστε όλοι», είπε η δημοσιογράφος Christine Rawi, η οποία συχνά κάλυπτε όσα συνέβαιναν στην Ιερουσαλήμ, μαζί με την Abu Akleh. Νωρίτερα, την περιέγραψε ως «καθηγήτρια στον κόσμο της δημοσιογραφίας».

«Ήταν η φωνή μου από το κελί της φυλακής», δήλωσε η Παλαιστίνια πολιτικός Khalida Jarrar, ενώ πρόσθεσε ότι εκείνη ήταν ο πρώτος άνθρωπος που την είδε στο δικαστήριο, μετά την τελευταία της σύλληψη στο Ισραήλ.

«H Shireen ήταν η φωνή μας. Είναι απίστευτο. Είναι έγκλημα, είναι ξεκάθαρο – προμελετημένο και ξεκάθαρα στοχευμένο. Εκείνη ήταν ο στόχος. Είναι προφανές», συνέχισε η Jarrar.

Η κυβέρνηση της Παλαιστίνης καταδικάζει το γεγονός, κάνοντας λόγο για «ολοκληρωμένο έγκλημα ενάντια σε μία γνωστή δημοσιογράφο», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Imrahim Melhem τόνισε ότι θα γίνει νεκροψία από Παλαιστίνιους γιατρούς και θα ακολουθήσει πλήρης αναφορά.

«Ωστόσο, όλοι οι μάρτυρες που βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος επιβεβαιώνουν ότι το έγκλημα διέπραξε ένας Ισραηλινός sniper, επίτηδες», πρόσθεσε.